БНБ с нов шеф от 10 юли (ОБЗОР)

БНБ с нов шеф от 10 юли (ОБЗОР) | StandartNews.com

Иван Искров подаде оставка в писмо до депутатите

Гърция е източник на нестабилност, трябва да внимаваме, каза гуверньорът

Управителят на БНБ Иван Искров спази обещанието си пред европейските топбанкери и подаде оставка вчера. Но изрично отбеляза, че тя влиза в сила на 10 юли, когато се очаква Народното събрание да избере нов управител на БНБ. Както "Стандарт" вече съобщи, на последното заседание на ЕЦБ миналия четвъртък, Искров се сбогувал с ключови банкери от ЕС като споделил, че подава оставка във вторник (23 юни). Но с уточнението, че няма допусне вакуум в управлението на БНБ. Вчера Искров изпрати писмо до председателя и народните представители в 43-тото Народно събрание по повод на изтичащия му мандат като гуверньор на 10 октомври 2015 г. В документа Искров отбелязва, че писмото следва да се счита за подадена от него оставка от 10 юли.
Както е известно, законът определя периода 10 юли - 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г., става ясно от писмото на гуверньора до парламента. Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат "избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ". Искров припомня, че на 23 октомври тази година изтича мандатът и на подуправителя на БНБ, управление "Емисионно" Калин Христов. Гуверньорът на Централната банка призовава Народното събрание да постигне консенсус и за този пост, тъй като това е подуправителят, който пряко отговаря за поддържането на макроикономическата и финансовата стабилност в страната и т.нар. валутен борд. Искров изразява безпокойство, че в продължение на над 4 месеца депутатите не успяват да стигнат до решение и за новия подуправител на "Банков надзор". Гуверньорът на Централната банка настоява неговият наследник максимално бързо да попълни ръководния екип на Централната банка, като номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители. Както е известно, процедурата по номинации за нов гуверньор в парламента приключи и кандидатите за поста са общо 4-ма. АБВ издигна кандидатурата на икономиста Виктор Йоцов за управител на БНБ. От Патриотичния фронт предлагат за управител на БНБ Григорий Вазов. От РБ издигнаха Бисер Манолов и Димитър Радев. Последният е фаворитът на ГЕРБ за гуверньор. Неофициалните очаквания са, че точно Радев ще бъде новият управител на БНБ.
В писмото си от вчера до депутатите Искров обръща специално внимание и на ситуацията в съседна Гърция. "През последните няколко месеца БНБ предприе всички възможни мерки за ограничаване на ефектите от едно негативно развитие в Гърция върху банките в България", казва Искров. Той посочва, че дори "банките с гръцки собственици нямат никакви експозиции към Гърция и са независими операционно". Управителят на БНБ обаче предупреждава, че процесът на разрешаване на дълговата криза в южната ни съседка "най-вероятно ще бъде продължителен и ще стане потенциален източник на несигурност и напрежение". Затова и Искров настоява БНБ и нейното ръководство да разполагат с ясен мандат и перспектива "за защита на дългосрочните национални интереси".

Следващият ще работи от 11.07

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС

Всъщност Иван Искров се е опитал да сложи една граница на Народното събрание. Смятам, че това е напълно излишно. Но с оглед на процедурата, която тече по избор на нов управител, и сроковете, които индикативно така сме си поставили, мисля, че на 10 юли бихме могли да имаме приета от Народното събрание оставка на господин Искров и избран нов управител на БНБ, който да встъпи в длъжност още на следващия ден.
(пред БЛИЦ)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай