Атанасова: С Дянков не сме във война за ДДС на лекарствата

Атанасова: С Дянков не сме във война за ДДС на лекарствата | StandartNews.com

София. "Не сме във война със Симеон Дянков за свалянето на ДДС на лекарствата. Ние сме в диалог за бюджета. Всички министри правят предложения към Министерството на финансите. Сега е най-подходящият момент да обсъдим ДДС на лекарствата". Това каза за ТВ 7 здравният министър Десислава Атанасова, предаде www.economymagazine.bg.

Идеята за по-нисък ДДС за лекарствата бе отхвърлена от  Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов веднага след като здравният министър постави въпроса чрез медиите.

"Аз съм обосновала своето предложение с факта, че това ще се отрази положително на гражданите и на здравната каса, която плаща ДДС. Дали държавата може да си го позволи, може да го каже финансовият министър. Той вече го каза, каза го и премиерът, според които държавата не може да се лиши от около 200 млн.  лв., ако се намали данъкът", припомни Атанасова.

По думите й България сравнява цените с 8 страни от Европейския съюз, а скоро ще започнем да се сравняваме със 17 страни. "Намалението на надценките на търговците на едро и дребно са другите мерки за намаляване на цените на лекарствата. Последната възможност е намаляване на ДДС, за да могат хората да плащат по-ниски цени на медикаментите", обясни Десислава Атанасова.

Тя поясни, че вече има драстично намаление на цените на определени групи медикаменти. "Има лекарства, които са намалени от 1700 до 1400 лв. Друг медикамент е свален от 94 лв. на малко над 30 лв.", каза още Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай