19:20 ч.

02.10.17

4 мин.

0

3

0

Антон Тодоров: Прокопиев е зачервил бузки от добър живот

от редактор |

Антон Тодоров: Прокопиев е зачервил бузки от добър живот

Другарят Иво Прокопиев е зачервил бузките, не е от щипане, а от добър живот. Това констатира Антон Тодоров в петото издание на предаването си "Документите" в "Канал 3". Той показа как е била осъществена приватизацията на "Каолин" ЕАД от един приятелски кръг.


"Той вероятно живее по-добре от вас, няма тегоби, създава си "тефлониране" - нищо не може да му направите, подчертавам за н-ти път. Такава е истината, това са фактите. Тук е така - на умните, честните и красивите никой не им търси отговорност, те са на вратовете ви и ще ги носите, докато свят светува", добави Антон Тодоров.


"Господ да слезе от небето, и той не може да ги пипне. Единственото, което ни остава, е да разкриваме тази приватизация, документалната истина за нея".


През 1992 г. "Каолин" е преобразувано в Еднолично акционерно дружество, припомня Антон Тодоров. Приватизацията му започва през ноември 1997 г. Оттогава до 1999 г. белгийският гигант "СИБЕЛКО" предлага да закупи "Каолин", като обещава над 20 милиона инвестиции, разширяване на дейноста, въвеждане на нови технологии. "Не такива, които отравят хората - както знаете имаше много сериозни разследвания, че в Меричлери десетки хора починаха от онкологични заболявания", вмъкна Антон Тодоров.


"И тогава се появяват кръговете на т. нар. "седесарски варвари", нахлули в управлението, и решават, че не е редно да се дава на белгийците, а да се даде на нашите момчета да папкат", посочи водещият.


През 1999 г. приключват разговорите с белгийците и се появява възможност "Каолин" да бъде приватизирано чрез РМД - наричани още "разбойническо-мениджърски дружества". Те са въведени до голяма степен от БСП, а след това, когато идва ОДС на власт, РМД-та се превръщат в много добър инструмент за политически протекции за тази бандитска приватизация.


При нея се плащат кеш 10%, с разсрочване на другите 90% далеч във времето, със задължителен гратисен период от една година.


През 2001 г. бе обобщено, че чрез тази схема са продадени активи за 20 милиарда лева срещу 2 млрд. кеш и още 2 млрд. под формата на други, непарични плащания, посочи Антон Тодоров.


Оценката на "Каолин" е направена от "МАШЕЛЕКТРОПРОЕКТ", като процедурата стартира на 14 октомври 1999 г. "МАШЕЛЕКТРОПРОЕКТ" първоначално казва, че активите са за 31 милиона лева, но при вторично оценяване посочва съвсем други нива - 7,5 милиона лева.


Агенцията по приватизацията взема втората оценка - чистата стойност е 31 милиона, а тяхната оценка е 7,5 милиона.
Така РМД-то ще трябва да плати 5,5 деноминирани лева.


"Тази сделка е коментирана с тогавашните гаулайтери от СДС и затова тръгва по бърз и лесен начин", каза Антон Тодоров.


Единствената оферта е от РМД-то. Интересното е, че 3-минутно закъснение за подаване на офертите изключва българската "Нютон Финанс", която представлява чешка фирма, потенциален конкурент за "Каолин".


"И младите лъвчета на СДС нахлуват на пазара на "Каолин. На 10 януари 2000 г купувачът заплаща 10% в размер на 170 000 лева - имаме изключителна възможност да покажем автентичните документи на това, което наричаме "бандитска приватизация", посочи Антон Тодоров и добави: "Това ако не е е сделка, здраве му кажи!"


Впоследствие "Каолин" е продаден на германска фирма: "Няма да има възмездие на тази земя, ще си живеят прекрасно на този свят. Договорът е от 10 януари 2000 г., никой не бяга от такава сделка - и вие да бяхте от избрания кръг, "Агнешки главички" или други кръгове и октоподчета, щяхте да участвате.


На 4 август 2000 е сключено знаменитото допълнително споразумение към договора за приватизационна продажба - ето го между Агенция за приватизация, РМД "Каолин" и "Алфа Финанс" АД София на другаря Иво Прокопиев, който всъпва в собственост с 51%", продължава Антон Тодоров.


През 2002 г. Иво Прокопиев е обвинен за незаконната приватизация на "Каолин", като заедно с брат му и още няколко души са привлечени по чл. 283 от НК. "Тогава леко са изопнати нервите им, но им се размина", посочи Антон Тодоров.


А също през 2006 и 2010 г., затова те бързат да продадат "Каолин" на немска компания.


"Но тези хора у нас не са олигарси, те осъждат на суми от 60 000 лв., таке че трябва да внимавам какво говоря.
Те са в бяло, те са наследниците на ченгетата, на червената номенклатура, те ще ни управляват и ще съсипят бъдещето ни.


Тези хора са изключително чисти, непорочни, не обичат парите, вероятно блъскат като вас от сутрин до вечер - умните и красивите", заяви водещият на "Документите с Антон Тодоров".


Той обеща едно: "Ще продължаваме да громим поне знаково и документално, докато го има това предаване. Имам 200 000 страници архиви в личния си архив, ще бъдат осветлени всички тези олигархични зависимости.


Защо едни и същи хора бяха калесани да приватизират и да станат умни, богати и красиви. И да направят вас да живеете зле, а на това отгоре искат да им гласувате и да ги избирате на високи места".


Антон Тодоров отбеляза, че само за една седмица е получил стотици имейли с молба да изпраща документи по предишната тема в "Документите" - имало ли е престъпност в Народната република. "


Той разкри, че е изпратил голям файл с документи на десетки адреси, някои от тях далеч от България - Испания, Австралия, САЩ и дори Нова Зеландия.


И прикани: "Всеки, който поиска документи, ще получава десетки, стотици мегабайти по всички теми. За да може да докажете тезата си на всеки, никой не може да устои на тях."


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:41 · 03.10.2017
Все още ли не се е хвърлил от прозореца на приятелската амбасада?
Потребител · 10:15 · 03.10.2017
Нали първо с това трябва да се започне - да се разкрият документално кражбите, а следващата стъпка ще бъде да се потърси и съдебна смвтка на крадците, които вече са изобличени.
Потребител · 08:55 · 03.10.2017
Ами хубаво! Е и????????
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент