АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Катастрофиралият автобус бил без редовен технически преглед

Снимка: БГНЕС

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Катастрофиралият автобус бил без редовен технически преглед | StandartNews.com

Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически преглед. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Автобусът е преминал преглед на 5 април, но според действащото законодателство е трябвало да премине отново такъв на 5 август, което не се е случило, обясни главният прокурор.

Цацаров взе участие в свиканата от премиера Бойко Борисов извънредна среща в Министерски съвет, на която институциите обсъдиха възможни мерки за повишаване на пътната безопасност. Повод за срещата стана тежката катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 16 души, а много други пострадаха тежко.

На брифинг след срещата главният прокурор поясни, че експертите са изчислили скоростта на автобуса на базата тахографната шайба, а резултатите показват, че в момента на катастрофата превозното средство се е движило с 53 км/ч. при ограничение от 40 км/ч.

Водачът на автобуса, който е и собственик на фирмата-превозвач, има шофьорска книжка от 1977 година и дълъг стаж зад волана. За това време обаче той има съставени няколко акта и фиша за различни нарушения, сред които превишена скорост, неносене на колан и неносене на свидетелството за управление. Досега не е бил глобяван за шофиране в нетрезво състояние.

Утре ще се прави подробен оглед на автобуса. Ще се разследват действията на водача, превозвачът и неговите задължения и на трето място - състоянието на настилката на пътя, как е изпълнена и приета. Прокуратурата не изключва възможността за търсене на наказателна отговорност и на други лица.

Предстои прокуратурата да прецени дали на водача да му бъде повдигнато обвинение. "Последният технически преглед на автобуса е направен е на 5 февруари тази година. Според наредбата той подлези на технически преглед на всеки шест месеца. Следователно такъв е трябвало да бъде направен на 5 август. Такъв обаче няма".

"В конкретния случай превозвачът е действал, без да уведоми „Автомобилна администрация" за курса на случаен превоз. Изготвена е съдебно-медицинска експертиза за състоянието на шофьора. До момента той има две наказателни постановления за нарушения и седем фиша. Два от тях са за управление на МПС без колани, за неправилно паркиране и прочие. Няма санкции за шофиране след употреба на алкохол", уточни Цацаров.

Незабавно след катастрофата са взети нужните проби и е установено, че той не е управлявал автобуса в нетрезво състояние. Не е взимал и наркотични вещества. "С мое постановление от понеделник разследването се възлага на Националната следствена служба. Целта е да се осигури необходимия екип от следователи", каза главният прокурор.

Изготвена е първоначалната експертиза за скоростта на автобуса. В момента на катастрофата той се е движел със скорост 53 км/ч. Ограничението в този участък е 40 км/ч. Прокуратурата ще прецени дали да бъде повдигнато обвинение на шофьора на автобуса. Разследват се неговите действия по време на инцидента.

„Въпросното ограничение от 40 км/ч е било поставено в резултат на констатираните нарушения на асфалтовата покривка и в резултат на това, че АПИ е предприела, след приемането на пътя в отлично състояние, действия, свързани с изисквания към изпълнителя да осъществи необходимия ремонт в рамките на гаранционния срок. Предстои изискване на цялата документация", уточни Сотир Цацаров.

Предмет на разследване ще са действията на шофьора; превозвачът и неговите действия, свързани с конкретния курс и техническото състояние на автобуса; както и състоянието на асфалтовата настилка. „На този етап е трудно да се направи обосновано предположение кое от трите направления на разследването е доминиращо или дали някое от тях може да се изключи. Не трябва да се изключва нито една от тези версии", поясни главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай