Василев наредил измама за 206 млн.

Василев наредил измама за 206 млн. | StandartNews.com

Банкерът наредил от Виена лисващите 206 млн. да се запишат като дълг, разкри съдружникът му

206 млн. лева са източени от КТБ не наведнъж и в чували, а на порции от 2011 г. насам. За да се скрие липсата на крупната сума, Цветан Василев е заповядал по телефона на изпълнителния директор на трезора Орлин Русев да ги изпише като фиктивен кредит. Това стана ясно при разпитите на четиримата арестувани служители на КТБ. Измамата е оформена документално на 20 юни с участието на главния счетоводител на банката Мария Димова. Тя е поискала от IT отдела да фалшифицират датата и часа в счетоводната информационна система, за да се впише дългът преди влизането на квесторите, пратени от БНБ.

Цялата афера е разплетена благодарение на показанията на Бисер Лазов, бивш съдружник и най-доверен човек на Цветан Василев. Друг ключов свидетел е Теодора Танева, която е шеф на една от фирмите, свързани с КТ

Дясната ръка на Цветан Василев - дългогодишният му съдружник Бисер Лазов, закова боса си. Лазов стана основният свидетел на прокуратурата по аферата с източването на Корпоративна търговска банка. Това стана ясно при разглеждането на мярката за неотклонение на четиримата обвиняеми в Софийския градски съд.

Лазов е съдействал на прокуратурата, за да се повдигне обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери на изпълнителния директор на банката Орлин Русев, главния касиер Маргарита Петрова, главния счетоводител Мария Димова и зам. главния счетоводител Борислава Кючукова. Димова и Кючукова са били задържани в петък.

Според показанията на Лазов, прочетени в съдебната зала в неделя, на 16 юни Русев е посетил БНБ и на среща с управителя на банката Иван Искров е обяснил, че големи парични потоци се теглят от КТБ и банката е в опасност. Пред Искров, който също е свидетел на прокуратурата, Русев е позвънил на Цветан Василев, за да разговарят и да се предприемат мерки за оздравяването на КТБ. На 17 юни Русев се е срещнал с Лазов и е признал за липсата на близо 206 милиона лева. Пред Лазов Русев пак е позвънил на Василев и банкерът му е наредил веднага да се изчисти касовата наличност чрез осъществяването на фиктивни кредити към фирми, близки до банкера, без обаче реално да се изваждат пари от касовата наличност. По документи сумата е осчетоводена като дължима. На следващия ден, отново по разпореждане на Василев, Русев се среща с Искров и иска от БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете да се отпусне помощ от 250 милиона лева. Искров обаче отказва. Тогава Русев спешно лети до Виена с полет на австрийските авиолинии и се среща лично с Василев. Решават да поискат КТБ да бъде поставена под надзора на БНБ. На 20 юни, след като банката вече е под надзор и влизат квестори, Василев разпорежда на Русев да се направи всичко възможно, за да се укрие липсата на близо 206-те милиона лева. Парите са осчетоводени от главния счетоводител като дълг на фирма "Бромарк" АД и други дружества, близки до Василев. Счетоводителката иска от IT отдела да антидатират датата и часа в счетоводната информационна система, за да се впише дългът преди влизането на квесторите. Според доказателствата, с които разполага прокуратурата обаче, реално сумата е била източена на порции в периода от Коледа 2011 до 19 юни 2014 година.

Главната касиерка Маргарита Петрова е извършвала фактическото разпореждане със сумите в инкриминария период, заявиха от прокуратурата. Тя уведомявала БНБ за наличностите в лева и валута, а счетоводителките са оформяли документално всичко.

Допуска се, че по същата схема са източвани и още пари, но тепърва се събират доказателства по основното дело, което е срещу отстранения подуправител на БНБ Цветан Гунев. Именно покрай това разследване след сигнал от страна на квесторите миналата сряда е сезиран главният прокурор Сотир Цацаров и е разкрита схемата на източването.

Банкерът лети със самолет на щерка си

Не са превозвани пари, каза пилотът на LZ TRH

Цветан Василев е излетял за Виена на 16 юни със собствения си самолет Лиърджет 60. Машината с регистрационен номер LZ TRH се води собственост на "Сънлайт еър", управлявана от дъщерята на Василев Радосвета и съпругата му Антоанета Георгиева. Самолетът е придобит преди 2011 г., а любители са го снимали на английското летище Фарнбъроу и Женева, показа проверка на "Стандарт". Интериорът на машината е луксозен. Вместо стандартните седалки на гражданските самолети този има удобни кресла и масички. В машината могат да се возят 8 пътници, а екипажът е от двама души.

"Излетяхме на 16 юни заедно с Цветан Василев, съпругата му и два куфара. Маршрутът на самолета бе България-Гърция-Австрия-България. На 22-ри кацнах в София", заяви пред Нова телевизия капитанът на самолета Стефан Стефанов.

Той бе категоричен, че не са превозвани абсолютно никакви пари. По думите му в куфарите имало дрехи на банкера и жена му. Стефанов обясни, че е дошъл в телевизията, провокиран от изказването на бившия културен министър Вежди Рашидов, че парите от КТБ са транспортирани със самолета. В ефир капитанът се легитимира със служебна карта. Стефанов дори донесе документи, с които да докаже, че не са изнасяни пари от страна на Василев. Отрече шефът на КТБ да го изпраща. "Никой друг не е летял като капитан с този самолет освен мен. Последно бяхме с него във Виена и се прибрах сам", обясни Стефанов.

Относно уволнението на шефа на ВИП терминала на летище София Борис Попов, капитанът коментира, че той е професионалист и през него не могат да минат никакви пари. "Лично аз имам крайно негативно отношение към него, но бих отишъл навсякъде да го защитя", заяви Стефанов. По думите му не може с лека ръка да се обвинява летище София, че може да пропусне някаква сума пари.

Касиерката излъгала за чувалите

Първоначално касиерката Маргарита Петрова е била привлечена от държавното обвинение в качеството си на свидетел. Тя е вписала в показанията си, че близо 206-те милиона са изплатени от главната каса на 19 юни и са изнесени в чували. Нейните показания бяха причина два дни цялата държава да се чуди как се пренасят незабелязано 800 кг банкноти в черни чували. Разследващите проверяваха версията дали не са изнесени от банката като "перфорирани" - негодни за употреба купюри. Според прокурорите неверните показания на Петрова са били с цел да заблуди разследващите, за да не се разкрие истинската схема.

Лазов и Петрова взели милиони заеми с офшорки

Двамата с кабинет до този на боса 

Двамата най-приближени до мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев експерти са били в управата на близо 50 фирми, на които КТБ е отпускала милиони кредити. Това са Бисер Лазов (сниман на мач в Пловдив, ограденият с черна линия на снимката) и Людмила Петрова, съобщи за "Стандарт" шефът на легия "Антимафия" Григор Здравков. По-късно фирмите, голяма част от които са офшорни, са прехвърляли пари на други компании, като фирмите получателки са ползвали изключително благоприятни условия по заемите. Например - да бъдат освободени от плащане на лихви по кредитите за дълъг период от време. "На практика вноските по заемите са били почти символични", казва Здравков.

Бисер Лазов, който влиза в обкръжението на Цветан Василев още през 2000 г., и Людмила Петрова делят в КТБ кабинета, който се намира до този на мажоритарния собственик, съобщават хора от банката. Лазов участва в управлението и надзора на 31 дружества, свързани с КТБ. Знае в детайли финансовите операции, нареждани от Василев.

45-годишният Бисер Лазов е съдружник с Василев в дружеството "Естейд", а заедно с банкера са в управата на "Мел финанс". Освен това той фигурира и в бордовете на редица пряко контролирани от Василев дружества като "Бромак финанс" и новия акционер в БТК - "Бромак телеком инвест". Лазов е и в управата на редица официално несвързани с КТБ дружества като "Афлик-България", което пряко или чрез дъщерни дружества има съществени дялове във вносителите на Kia и Subaru, Б.Л. Лизинг, "Партнер лизинг", "Корабостроителница Русе". Голяма част от тези дружества са кредитирани от Корпоративна търговска банка.

69-годишната Людмила Петрова се води в банката на длъжност главен експерт. Петрова е вторият човек, през когото паричните потоци излизат от КТБ. Тя участва в управлението и надзора на 17 дружества, свързвани с КТБ. Част от тях са офшорни компании. Проверка на "Стандарт" за една от тях "Кен трейд" сочи, че през 2009 г. купува всички 50 дяла на свързаното с Цветан Василев дружество и акционер в КТБ "Бромак" ЕООД. Цената е 2,5 млн. евро. Само година по-късно "Кен трейд" е обявила 57 млн. лв. печалба от участия в дъщерни фирми. При положение, че предишната година, когато прави сделката за 2,5 млн. евро, има едва 23 000 лв. печалба. Собственик на "Кен трейд" е кипърската офшорка "Трелекс инвестмънтс". Тя пък е собственост на "Ярго Лимитед", регистрирана на Британските Вирджински острови. Директор на "Трелекс" е друга компания, регистрирана в кипърското пристанище Лимасол - Вистра Лтд. Нейни изпълняващи директори са двама холандски граждани.

Първият сигнал срещу КТБ:

Оскъпяват стока 12 пъти през фондовата борса

Първият сигнал срещу КТБ за пране на пари е от септември 2012 г. Той е подаден от легия "Антимафия". Тогава Григор Здравков отива в ГДБОП със схема на финансови операции. "В онзи момент фирма купува от един от големите производители на цигари нещо за 1 лв., след това стоката се продава през българската фондова борса за 7,5 лв., а накрая отново отиваше до производителя срещу 12,5 лв.", описва финансовата схема Здравков. "Когато минаваш през борсата, не се плаща данък печалба, твърди Здравков. Според него Бисер Лазов е наричан в обкръжението на Цветан Василев "човекът по ликвидността". "Когато се появи проблем като атака на банката, Лазов е човекът, който отива и решава казуса, най-вече с куфарче пари", твърди Здравков, като цитира личния си опит.

Сменя "предателя" Стойков на 30 юни от Виена

Едноличният собственик на дружеството "Бромак" Цветан Василев сменя управителя на фирмата Иван Стойков, който стана свидетел на прокуратурата, на 30 юни от Виена.

Това установи проверка на "Стандарт" във фирмения регистър. Стойков е сменен със Здравко Босаков. Причините за рокадата не са ясни. "Бромак" е дъщерна на "Кен трейд", управлявана от протежето на Василев Людмила Петрова.
Много е възможно Иван Стойков да е сменен, понеже е изразил желание по време на разпитите да стане защитен свидетел на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай