Трите феи на бежанците

Фейсбук група координира усилията на стотици доброволци от цялата страна

Трите феи на бежанците | StandartNews.com

Хасково. Милосърдието и човещината не са старомодна отживелица. Доказват го три жени от Хасково. Лидия Стайкова е учителка по английски език и известен блогър. Гюлгюн Гайгаджова е учителка по история и ислямски богослов. Росица Атанасова е завършила богословие в Харвард и право в Кеймбридж. Към дамското трио се е присъединил и Иван Атанасов, който наскоро е завършил философия в Германия.

От няколко седмици трите дами в свободното си време са се заели да облекчат битието на бежанците в Пъстрогор. Първоначално действат сами. По-късно във Фейсбук чрез групата "Приятели на бежанците" се свързват с хора от цялата страна, желаещи да помогнат с каквото могат.

"Втория път се включихме в дарението на групата с дамски превръзки, сапуни и памперси. Ходихме с тях в центъра до свиленградското село Пъстрогор. Докато те раздаваха по списък, който бежанците изготвиха сами, ние използвахме случая да разговаряме с хората и да научим нещо повече за техните преживявания", разказва Лидия.
Даренията се раздават извън сградата на центъра, тъй като не са съгласувани официално с администрацията.

"Издаването на разрешение отнема време, а нуждите не чакат", допълва тя. При третото посещение в лагера трите жени се срещат с коменданта и му излагат идеите си за помощ. За начало те искат да организират

курсове по български и по английски език

Две от трите доброволки говорят арабски, две - английски, една - френски, а и трите знаят добре руски език. Те искат да запознаят бежанците с особеностите на България и начина на действие на държавните институции, възможностите за търсене на работа и обучение. Да организират някакви смислени и полезни начини за прекарване на времето в центъра и най-вече занимания за жените.

При последното си посещение в центъра открили електротехник, който обещал да ремонтира всички уреди. "С помощта на рисунки успяхме да изясним какви инструменти и резервни части ще са му необходими. Добре, че съм донякъде технически грамотна и го разбрах", смее се Лидия. Всеки път се опитват да посрещнат част от възникващите в движение нужди на отделни бежанци. "Непрекъснато пристигат нови хора, някой има нужда от тенджера или от котлон. За съжаление не можем да осигурим повечето неща. Ние разполагаме с предмети и пари, дарени от наши приятели", посочва учителката по английски език.

Обитателите на центъра в Пъстрогор ги посрещат винаги с радостни възгласи. Надяват се, че те са представители на благотворителна организация,

която може да им съдейства. Трите жени отговарят, че са обикновени граждани, които се опитват да им помогнат.
"Никой от нас не е на пълен работен ден, така че имаме възможност да помагаме.
Много е важно да се координираме с други хора в цялата страна. Във Фейсбук се запознаваме с различни хора от цялата страна и обменяме информация", посочва Лидия. За последната пратка група от Варна им е изпратила одеяла. Непрекъснато получават съобщения от хора, които тепърва искат да помагат и питат от какво се нуждаят клетниците. Искат да се ориентират в обстановката, но

голямото ориентиране тепърва предстои

Трите хасковлийки виждат себе си в ролята на помощник социални работници и учители.
"Бихме искали да се насочим към тези хора, които наистина искат да останат тук, и да ги подготвим, за да могат да си стъпят на краката и да се грижат сами за себе си. Мисля, че ако доброволци, бежанци, власти и персонал в лагерите работят заедно, нещата биха били доста по-лесни и прости", казва Лидия Стайкова.
Тя поддържа връзка и с доброволци от бежанските лагери в арабските страни, които споделят техния опит с грижата за хиляди хора, прокудени от войната.

Особеното в Пъстрогор е, че при посещения на дарители и доброволци предимно мъжете излизат навън, но напоследък все по-често в общуването с българите се включват и жените.
"Ние имаме принцип да помагаме на всички, не само на сирийците. В събота се запознах с една жена от Сомалия, дошла сама и бременна. Беше много мила и скромна, искаше само боти за зимата, но аз й занесох обувки втора употреба. Тя искаше да ми върне обувките и да й дам боти, но аз настоях да ги вземе, за да не ходи по джапанки, защото не се знае кога ще й намеря боти", разказва учителката.

Друг изгнаник - Фред от Руанда, помолил да му подарят чадър, тъй като с жена си трябвало да водят бебето на имунизация в болницата в Свиленград, а времето се влошило.

"Дадох си сметка, че те имат съвсем различно битие - аз ще заведа моето дете с такси, а те пеш. Аз имам ботуши, а те ходят с джапанки или със скъсани гуменки. Ако не ги бях попитала изрично дали имат нужда от бебешки дрехи и котлони, нямаше да разбера. Те са скромни хора - искаха само зимни обувки и ако може, якета", подчертава Лидия.
Тя очаква тези дни жена от Видин да изпрати по пощата зимно яке за Фред от Руанда. Учителката се е запознала и със 17-годишно момче от Сомалия, което знаело няколко езика и било доста любознателно. Попаднала е и на студенти от Сирия, които са прекъснали следването си заради войната. За тях и други будни младежи Стайкова иска да открие курс по английски в Пъстрогор.

Бежанският център е разположен в нова и модерна сграда. Ако бежанците бяха по-малко, условията можеха да бъдат отлични, но сега всички помещения, които са предвидени за общи занимания - телевизия, спорт, библиотека и пр., са превърнати в спални. Намира се извън селото до шосето насред поле с тръни.

Хората се занимават основно с това да готвят, спят и убиват времето. "Повечето от бежанците вече имат не само дрехите на гърба си, понеже получиха дарения. Мнозина получиха и обувки, но все още остава нуждата от зимни боти и якета. Нуждаят се също от котлони и посуда. Децата, разбира се, мечтаят за играчки", казва тя.

6 акции организира виртуалното братство

Във Фейсбук групата "Приятели на бежанците" вече участват над две хиляди души, обединени от желанието да помогнат на клетниците. Вече са организирали шест дарителски акции в различните бежански центрове у нас. Последните ощастливени са хората в центровете в селата Баня и Пъстрогор. Те са получили хляб и картофи, осигурени от фирма "Мимас" и разделени между семейства и ергени в равна пропорция. Занесли са и над 600 чифта обувки в различни размери, опаковани и надписани. Сухото мляко е било дарено от "Дел Боско", а играчките за децата събрани от членове на групата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай