Тодор Батков дарява 40 уникални икони

Тодор Батков дарява 40 уникални икони  | StandartNews.com

Колекция от над 40 уникални икони дарява на църквата "Св. Висарион Смоленски" ктиторът й адвокат Тодор Батков. Дарът ще е за празника на Смолян. Това съобщи самият г-н Батков по време на храмовия празник вчера.
"Иконите ще се положат в криптата на църквата. Една от тях е сред трите най-ценни, запазени в България", обясни Тодор Батков. И разказа, че е спасил светото изображение от брутален износ и продажба на черния пазар.

Идеята е ценната сбирка храмови икони да стане допълнителен притегателен център за още повече посетители и богомолци.
Близо 13 свещеници отслужиха Архиерейска Света литургия за 9-ия храмов празник на най-голямата новопостроена църква в България "Свети Висарион Смоленски". Клирици от Видинска, Пловдивска и Смолянска епархия участваха в литургията, водена от Белоградчишкия епископ Поликрап. Църковни песнопения на хора от Пловдивската митрополия и тържествения звън на 11-те камбани допълниха празничното звучене в чест на последния български епископ в Родопите Висарион, зверски убит от турските нашественици през XVII век.

Благословена трапеза за над 400 миряни беше раздадена след празничната служба на площада. Стотици миряни се наредиха на опашка, за да получат нафора от епископ Поликрап.

Изографисват го руски майстори

"Време е да изографисаме храма, надявам се късната есен да започнем", каза ктиторът Тодор Батков. По думите му Пловдивският митрополит Николай е дал благословията си храмът да бъде изографисан от руски майстори. Със съдействието на Руската патриаршия е посочен и екип за дейностите. Батков каза, че смята да се направи конкурс на проектите, които да бъдат благословени от дядо Николай и да се избере най-добрият. "Решили сме стилът да е класически, традиционен, в рамките на канона", обобщи Тодор Батков. Според него изографисването ще отнеме години поради големите мащаби на храма - 3000 кв. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай