София се изнесе на юг от Бургас

София се изнесе на юг от Бургас | StandartNews.com

В разгара на тежкото политическо лято и бедствията, които удариха Западна България, неусетно навлязохме и в пика на отпускарския сезон. И докато партиите се карат да има или не актуализация на бюджета, много българи с нетърпение чакат деня на майстора, за да отпрашат към морето за щастлива ваканция.

Когато човек пътува за морето, дори задръстванията по пътя може да са място за флирт

1 август. Петък. Чудесен ден, отпуската може да започне сега. София е мокра, сякаш е на дъното на Ниагарския водопад. На морето е слънчево, казват синоптиците от сутрешните предавания. Ден-два преди това туристическите босове го удариха на патриотизъм - помолиха българите да не ходят в Гърция, а те щели да намалят цените с десет на сто.

Тръгваме рано сутринта от София. Магистрала "Тракия" на места е като езеро. На 51-вия километър в посока към Бургас е първата катастрофа. БМВ-то е изгоряло напълно. Опашката се проточва на километър. Нерви, коментари, бързи запознанства, дори ухажвания - всичко има в едно задръстване. Италианците направиха филм по въпроса. В нашия случай двама юначаги фиксират упорито русата красавица в мерцедеса. Казват, че този с нея е смотаняк. Може и да са прави. Но тя не мисли като тях - гали го по голото теме и опипва джоба му. Поне това се вижда в мъглата.

Минаваме тунела "Траянови врата" и нова катастрофа. До Бургас ще станат общо четири. Изкривени ламарини, счупени стопове, развалено настроение и застрахователи - с това започва отпуската за някои.
274 километър. Отляво и дясно вече има нови бензиностанции с всичките удобства. Само преди месец тук беше голо поле. Остават няколко километра до Ямбол и Сливен. Облачността е купесто дъждовна, но на изток е слънчево, информират синоптиците и добавят, че вълнението на морето е два бала, но ще стане три. Това за отпускаря едва ли има съществено значение. Той може да се пече и при три бала. Колко струва чадърът и шезлонгът на плажа обаче живо го интересува. По този въпрос радиото мълчи.

Слуховете за ужасните задръствания на входа и в Бургас са силно преувеличени. Поне днес.
Къмпинг "Златна рибка". Места има. Цените са 25 и 35 лева за палатка и кола на вечер. Зависи дали зоната е по-близко до плажа. Отсреща е струпана камара дини. Разбира се, от Любимец. В България всичките дини са от Любимец, луканката е от Смядово, а сливовата от Троян. Дините са по 50 стотинки килограм.
Созопол е изненадващо рехав за сезона. В някогашния пристан на бохемата - "Пъци бар", единствено четири възрастни дами смучат сок със сламки. Дори една от най-големите забележителности на града - скелета на вампира с железен лемеж в сърцето, лежи самотна в музея. А не бе толкова отдавна, когато го изровиха от абсидата на храма "Николай Чудотворец" и тълпа от любопитни чакаше с часове, за да го види. Но такава е съдбата на звездите, бързо гаснат.

По главната улица се разхождат стегнати руски групи, тук-таме германци и епизодични българи. Опашката за банички значително превъзхожда тази за дюнери, за които искат по пет лева. Някои предпочитат пиле+бира = на 9 лева. Е, има и други оферти: порция октопод за 25 лева или стек от моруна за 23 лв. Двеста грама миди са 9,99 лева. Малко солени, но за сметка на това бирата е 1,50. На сушата. На плажа - двойно. Бедни влюбени се хвалят, че са намерили стая за 35 лева. Хвалят се, че докато си лежали един до друг, много се разгорещявали и пускали климатика.
На пристанището обгорял от слънцето морски с вид на герой от филма "Карибски пирати", любезно кани заглеждащите го с любопитство гости на кораба си: "Панорамна разходка, цял час за 10 лева на човек. Промоция". Мнозина се качват, любопитни да видят Созопол откъм морето. Други бързат към храма "Св. св. Кирил и Методий", където са мощите на свети Йоан Кръстител. Посреща ги блага мирянка, която ги води направо към иконата на "Света Матрона". Имат я отскоро, подарък от руски туристи. Това е тяхната Ванга, казва ни с особено вълнение жената.
На яхтеното пристанище всичко е все така внушително и главозамайващо скъпо. Казват, че за увлечените по това хоби има два щастливи мига - първият, когато си купят яхта, и вторият - когато я продадат.
Младежът на паркинга няма тези терзания. При него винаги има оборот. Дори за една разходка да спрат пътуващите, ще им прибере два лева за час. Някъде искат петнадесет на денонощие. Каквото ти е по джоба.
От днес в Созопол започват да подгряват за предстоящата "Аполония", която започва на 28 август. Първа е Мариана Попова, която ще изнесе концерт в амфитеатъра на Созопол. Концерти там ще имат и Орлин Павлов, Поли Генова, Любо Киров, Хилда Казасян, "Сленг" и други.

Къмпинг "Градина" е пристан на младите, бедни, но щастливи софиянци. Снощи им гостува Ицо Хазарта. Купонът е нонстоп, а животът се ръководи от принципа - от сън спомени няма.

Тъкмо обратното е на "Дюни". Благочестиви семейства, лукс и спокойствие. Българите тази година са почти колкото руснаците, които не признават нищо, в което няма водка. Румънците са луди по шампанското. Изпиват цели каси. Замезват с джин и тоник. Нашенците са чеда на бирата. Въпреки тези различия обаче дружбата между трите братски народа остава на много високо ниво.

Крайната точка засега е Лозенец. От няколко години го наричат Малката София заради стълпотворението на столичани, които са си харесали за свое лятно убежище малкото, забутано някога селце. Освен това днес и утре там ще има Jazz Time на площада. Ще пее Белослава, ще има тромпети, ще слушаме Живко Петров и Антони Дончев. И то без пари. Но за това - четете утре.

Хотелите са пълни, квартирите празни

Димитър Германов, кмет на Приморско

- Г-н Германов, преодоляхте ли последствията от голямата буря на 16 юли?

- Да, за 24 часа по-голямата част от щетите бяха отстранени. Но писанията, които се появиха тогава, ни нанесоха по-големи бели и от бурята. Някакъв сайт писа, че по плажа са плъзнали змии. Пълна измислица, но имахме отлив от туристи, резервации бяха отменени.

- Как оценявате сезона до момента?

- Приморско има около 3500 жители. През лятото тук хората стават 10 пъти повече. Повечето са чехи, в Китен пък идват деца от Украйна. Сега всички хотели са пълни, но квартирите, в които цените са по 10 лева на легло, са празни. Добре, че в Китен отлив няма.

- Колко струва шезлонг и чадър на плажа?

- Около 10 лева. Общината направи много за подобряването на инфраструктурата. Сега удобствата за туристите са много повече. Да не говорим за атракцията, която представляват всяка вечер танцьорите, които идват за фолклорния фестивал. Площадът винаги е пълен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай