Шефът на пожарната: Има нужда от лични предпазни средства

Шефът на пожарната: Има нужда от лични предпазни средства | StandartNews.com

Завърши проект благодарение, на който повече от 80% от техниката е била подменена, изцяло нова е и дори все още е в гаранция, обяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. "Техниката ни е оборудвана по последни европейски критерии. Разполагаме с изключително добре подготвени хора. Проблем представяла, обаче, недостатъчният брой пожарникари – толкова, колкото ние бихме желали да имаме, за да може наистина във всеки един момент да бъдем високоефективни и по-качествени в нашата работа", подчерта гл. комисар Николов., цитиран от "Фокус".

Във връзка с протестите на служителите в структурата на МВР и по-конкретно участието на пожарникарите в тях, той каза: "Униформата е това, с което аз съм облечен в момента. Униформата е това, с което са облечени и пожарникарите – тя е държавен отличителен знак, даден на съответните служители, за да може да се припознаят с държавното управление. Правителството отдели финансови средства и към момента почти всички пожарникари, на които не им бяха изплащани пари за дрехи, са получили своите финансови средства"

Ние като министерство трябва да направим така, че не да раздаваме пари, а да раздаваме униформи. В пожарната по-сериозен е проблемът с личните предпазни средства. През последните години над 7 хиляди комплекта лични предпазни средства са били доставени, това обаче не е достатъчно, защото те естествено се износват. В този случаи нашите колеги са прави, искайки по-висока степен на защита, подчерта гл. комисар Николов.

По думите му, МВР и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са длъжни да дадат това на пожарникарите. „В момента тече обществена поръчка на стойност приблизително 200 хиляди лева, която е предназначена за закупуването на лични предпазни средства – пожарникарски дрехи. Съвсем скоро се надявам да обява още една обществена поръчка на стойност около 500 хиляди лева. Защо говоря за всичко това – защото смятам, че исканията на нашите колеги в тази си част са напълно основателни, тъй като ние сме длъжни да направим така, че да защитим техния живот", заяви гл. комисар Николов. Той добави, че само когато пожарникарите са добре защитени, ще могат да окажат най-доброто съдействие и защита на хората, които са изпаднали в беда. Гл. комисар Николай Николов подчерта, че е в непрекъснат диалог с пожарникарите в страната и синдикалното ръководство във връзка с техните протести и не очаква да се стигне до напрежение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай