Съседите мълчали, че Пламен си бие децата

Съседите мълчали, че Пламен си бие децата | StandartNews.com

Пускали 4 жалби, че е кибритлия, но не казали и дума за тормоза

Русе. Доживотен затвор или присъда от 15 до 20 г. грозят бащата, пребил до смърт 7-годишната си дъщеря в Русе. Трагедията разтърси дунавския град навръх Великден, след като се разбра, че 38-годишният Пламен е посегнал на своята рожба на най-светлия християнски празник. Първокласничката Пламена така и не дошла в съзнание след зверството. Според медицинската експертиза детето е издъхнало в резултат на побой, нанесен с тъпи предмети, удари с ръце и ритници, потвърдиха от полицията. Кървавата драма се е разиграла в апартамента на Пламен Пенчев, втората му жена и двете му дъщери - Пламена (7 г.) и Десислава (4 г.). Семейството е живеело в общинско жилище в блок "Мура" на русенския кв. "Здравец". Момиченцето било откарано безжизнено в местната болница в неделя.

Лекарите констатирали смъртта и сигнализирали в полицията. По-късно задържали 38-годишния родител на детето. Извергът не е бил пиян във фаталния следобед, алкохолната му проба е отрицателна. Около 18,20 ч екип от Второ РУП - Русе бил изпратен по сигнал в спешно приемно отделение. Дежурният лекар разказал, че бащата на момиченцето го е довел в отделението вече мъртво. Той и 32-годишната му втора жена обяснили, че докато детето си

играело, паднало и се ударило в печката

вследствие на което си глътнало езика. Още първоначалния оглед на тялото обаче показвал видимите следи от удари по главата и тялото. Последвалата медицинска експертиза сочи, че Пламена е бита, удряна е с предмети и ритници, казаха от полицията. Специалистите са категорични, че има връзка между нанесения побой и настъпилата смърт.
На адреса на починалото момиченце също бил изпратен полицейски екип. Там униформените открили по-малкото дете на семейството. 4-годишната Десислава била изведена от жилището и настанена в институция от служители от отдел "Закрила на детето" в Русе. "Сигнал е подаден в 18.00 часа на началника на отдела, който уведомява дежурен социален работник. След като вижда, че има и второ дете, незабавно е подал искане за полицейска закрила. Последва проверка дали има заведен сигнал за това семейство. Оказа се, че за 2013 г. от началото на тази година досега няма регистриран никакъв сигнал", обясни пред "Стандарт" Цветлин Симеонов, директор на русенската дирекция "Социално подпомагане".

От областната дирекция на МВР в Русе съобщиха, че Пламен е с чисто криминално минало. На бащата са били съставяни предупредителни протоколи след сигнали за междусъседски спорове, каза вчера директорът на полицията в града Георги Великов. Регистрирани са общо 4 жалби, като първата е от 2011 г., следващата година са две и последната е от 2013 г.

Битов скандал е в основата на кървавата драма. Разследващите установяват какво е отключило нечовешкия бой над 7-годишното момиченце. Съседи

описват Пенчев като скандалджия

с когото трудно се разбирали. В квартала се шушука, че тормозел децата, но в полицията или в социалните служби няма нито един сигнал за домашно насилие. Починалата Пламена била първокласничка в близкото до дома й ОУ "Васил Априлов". От школото също твърдят, че не е имало индикации за насилие над детето. Момиченцето и по-малката му сестричка редовно посещавали училище и детска градина, категорични са учителите.

През 2011 г. майката на двете момиченца напуснала мъжа си и доброволно му предоставила правото да се грижи за момичетата. Бащата е безработен, понякога работел почасово или събирал старо желязо, разказват в квартала. Той бил пенсиониран по болест, като според решение на ТЕЛК не трябвало да полага труд, който да го напряга психически. 38-годишният русенец е получавал социални помощи за първокласник, за отопление и месечно подпомагане.

Социалните работници коментират, че е

давал вид на загрижен родител

Преди година сключил брак с втората си жена, която пък работела като технически сътрудник в едноличната фирма на своя баща.

Утре прокуратурата ще поиска постоянна мярка за задържане на бащата на децата, който е обвинен в убийство.

Майката засега не е поискала сестричето

Психолози в школото на Плами, за месец погребват втори ученик

Сестричката на убитата Пламена от Русе остава под полицейска закрила. В рамките на месец трябва да се реши дали 4-годишното дете отива в приемно семейство или биологичната му майка Деница ще си го вземе. След развода с Пламен тя живее в град Септември, твърдят съседи. В квартала разказват, че са я видели ден след трагедията в Русе. Майката не е лишена от родителските права, но още не е пожелала да вземе по-малкото дете.

С момиченцето вече е разговарял психолог и след изтичане на 48-часовия срок на полицейската закрила то ще бъде настанено в подходящо приемно семейство. Вчера от отдел "Закрила на детето" е организирана координационна среща за взаимодействие при работа по случаи на деца, жертва или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Социален работник и психолог ще посетят и училището на загиналата Пламена, за да се прецени необходимостта от оказване на подкрепа на нейните съученици. Първокласничката е посещава ОУ "Васил Априлов". В рамките на месец това е втори трагичен инцидент с дете от русенското училище. 12-годишен петокласник почина след скок от 6-ия етаж. Стивън се хвърлил от семейния апартамент в русенския кв. "Здравец", където се разигра и кървавата драма с Пламена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай