Съдия и енергетик пазят Корпоративна

Съдия и енергетик пазят Корпоративна | StandartNews.com

Росен Ангелчев и Лазар Илиев са минали през школите на няколко банки

Съдия и енергетик ще пазят Корпоративна търговска банка от разграбване. Назначените от съда временни синдици са юристи с дългогодишен опит в банковата сфера. Работили са и в държавната администрация. Фигурират в списъка с 26 имена на експерти, изготвен от Българската народна банка. Там са вписани още през 1997-1998 г. Така че избирането на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за временни синдици на затворената КТБ не е изненада за хората, работещи във финансовата сфера.

Лазар Илиев е преминал през школата на три банки - Централна кооперативна, Първа инвестиционна и БНБ. За добрите му професионални умения е допринесла и квалификацията от Austrian Bankers College. Илиев е работил 10 години като изпълнителен директор на ЦКБ. Преди това е бил главен юрисконсулт в Първа инвестиционна банка. В началните години на кариерата си Илиев е минал за кратко и през управление "Правно" на БНБ и е бил стажант-съдия в Софийския окръжен съд. До предлагането му за временен синдик на КТБ Илиев

бил главен секретар на Сметната палата

На този пост той се е издига през миналата година. Според професионалната му характеристика той "притежава високи организационни умения и компетенции в областта на правото, икономиката, финансите и управлението на работните процеси, придобити в хода на професионалното му развитие".
За 57-годишния Росен Ангелчев атестациите също са доста добри от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той притежава опит в областта на несъстоятелността и ликвидацията на търговски дружества. Кариерата му е минала през фалиралите в края на 90-те години Частна земеделска и инвестиционна банка и Минералбанк. В първата е бил три години главен юрисконсулт, а във втората - помощник-синдик.

От 2002 до 2004 г. работи в авиокомпания "Балкан"

първоначално като главен юрисконсулт. През последните 11 години - до началото на 2015 г., заема различни позиции в Министерството на икономиката. После става държавен експерт в дирекция "Енергийна сигурност" в Министерството на енергетиката и така до назначаването му за синдик. Името му се появи при разсекретените досиета на бившата Държавна сигурност. Според тях е бил вербуван през 1988 г. и е сътрудничил на Първо главно управление под псевдонимите Константин и Иванов. Една година по-късно обаче е бил снет от действащия оперативен отчет.
За необходимостта юристи с банкова школовка да станат временни синдици говори и фактът, че Лазар Илиев и Росен Ангелчев са предпочетени пред икономисти от списъка с 26 имена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай