Ромчета нападнаха попа и ограбиха църквата в с. Марчево

Ромчета нападнаха попа и ограбиха църквата в с. Марчево | StandartNews.com

Нов скандал предизвикаха група млади роми от квартал „Кремиковци" на гърменското с. Марчево и вдигнаха на крак полицията. Навръх Черешова задушница 5-6 циганчета нападнаха свещеника и ограбиха църквата "Рождество Богородично", която се намира до гробището и в близост до махалата.

80-годишният отец Георги Кемеров останал по обяд за минути сам в храма, когато влезли малчуганите на възраст около 15 г. Те започнали да го ритат и му взели ключа. Искали да им даде парите, събрани от продажбата на свещи. Докато две циганета го блъскали, останалите успели да задигнат дребната сума, както и пакети с оставена храна. Възрастният божи служител се развикал и местни хора му се притекли на помощ. Човекът беше изпаднал в стрес и шок, коментираха мъжете, които били наблизо и отървали попа от младите роми.

"В 12,30 ч се обадих на полицията и те казаха, че ще пратят екип на мястото. Разбрах, че са взели пари", каза кметският наместник Борис Кунчев.

Кметът обясни, че на всяка Задушница се налага той и още няколко мъже от селото да стоят на входа на гробищата и да пазят близките на починалите от циганите. Свещеникът, който е от Гоце Делчев, веднага е откаран в дома си от своя син. Отец Горги пил успокоителни, защото не могъл да се съвземе от преживения стрес. След масовото меле миналата събота в Гърмен жандармерия бе пратена в района, за да не допуска напрежение. Въпреки засиленото полицейско присъствие, циганите вчера успяха да излязат от махалата, да нападнат свещеника и да ограбят храма.

„Бях в храма, където има разхвърляна храна. Един от нападателите е разпознат и е въпрос на време да бъе заловен от полицията. Това е безобразие, 5-6 ромчета да нападат свещеник и църква. Нямат страх и от бога. Най-важното е, че отец Георги няма травми, утре /б.а.-неделя/ пак ще служи в църквата. Всички сме с него и го подкрепяме в този труден момент", заяви бившият кмет на Марчево Розен Марчев.

Получен е сигнал в полицията, че група от седем момчета, на възраст от 10 до 13 години, са отнели монети на обща стойност около 3 лв. и чанта с храна, след което избягали. По случая се извършва проверка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай