Пускаме първата тамплиерска марка

Пускаме първата тамплиерска марка | StandartNews.com

- Ген. Ралчев, днес Орденът на рицарите тамплиери от Йерусалим - Велик приорат България провежда в Стара Загора своя десети юбилеен духовен събор. Какви ще бъдат основните теми?

- Всяка година в Стара Загора провеждаме духовен събор, на който една част от рицарите и дамите в Ордена изнасят реферати по приоритетни за нас въпроси. Тази година основната тема е 900 години от основаването на Ордена на рицарите тамплиери. Ще представим малко известни факти, както около създаването му, така и около дейността му през вековете.
На всеки събор постоянна наша тема са българите светци. Днес в Стара Загора ще чуем 14 такива реферата. Целта е рицарите и дамите да покажат своето познание и да го споделят с братята и сестрите си. През всичките тези години ние следваме родолюбивата идея да представяме българи-светци, които не са толкова известни, независимо че са канонизирани от Българската православна църква. Тя споменава около стотина, а те са много повече. Преди няколко години издадохме заедно с фондация "Тангра Танакра" книгата "Българи-светци", в която представихме над от 200 българи-светци. В Македония почитат около 1200 светци, в Сърбия - над 2000.

- Защо решихте да разказвате историята на българите светци?

- За да изчистим праха на забравата от имената им, да популяризираме личности, които с делата си са получили правото да бъдат безсмъртни.

- Как приемат старозагорци провеждането на Духовния събор в града им?

- Изключително радушно. Съборът е отворен и всеки може да присъства, да чуе рефератите. В нашето списание "Тамплиер", което излиза на всеки три месеца, имаме специална рубрика "Духовни събори", в която публикуваме най-добрите реферати.
Тази година подпомагаме и една от църквите в града. Стенописите в нея са възстановени от наш член. В традицията на съборите влиза и експонирането на изложба "Сирни заговезни" на деца до 8-ми клас. Тя се състои от маски и рисунки, дело на ученици от столичния район Подуене. Това е още един начин да обърнем поглед към подрастващите поколения и да дадем насока, в която те биха могли да се изявят.

- Орденът на тамплиерите по традиция подпомага талантливи деца чрез конкурса за детска рисунка "Рицарят в мен". Колко деца обхвана тази Ваша програма и какви стипендии давате?

- В национален мащаб участват повече от 10 хиляди деца. Конкурсът преминава през три кръга. Първичен, където се селектират рисунките от учителите по рисуване, градски или регионален, където се прави нова селекция и финален. Той винаги е в Деня на детето - 1 юни. Участват около 200 рисунки. На учениците, класирали се на първите пет места, даваме стипендии. Размерът им е два пъти по-голям от най-голямата ученическа стипендия за успех. В момента тя е 60 лв. На първите 20 деца даваме големи подаръци.

- Като неправителствена организация Велик приорат България развива мащабна благотворителна дейност. Какви са инициативите Ви тази година?

- В края на миналата година дарихме модерни болнични легла с три мотора, променяща се конфигурация и др. екстри за 250 000 евро. Леглата бяха разпределени в пет болници - две в Пазарджик и по една в София, Елин Пелин и Пловдив. Те бяха дарени на Ордена от австрийската здравна каса. Очакваме всеки момент да пристигне дарение от германски братя. То включва апаратура за лаборатории за очни клиники. Всеки момент ще получим цялата номенклатура на апаратите и инструментариума, за да намерим нуждаещите се болнични заведения, на които да ги дарим. Всяка календарна година стойността на нашите дарения е между 250 и 400 хиляди евро. Една част тях са помощи, които получаваме от чужбина, останалите са средства, които се събират между рицарите и дамите по различни направления.

- Какви инициативи планирате за отбелязване на 900-ия юбилей на тамплиерския орден?

- До края на април ще валидираме пощенска марка - първата в света. Тогава ще издадем и юбилейни медали и монети. Всеки от рицарите и дамите, който пожелае ще може да си закупи медал по номинална цена. Те са бронзови, позлатени, сребърни и чисто златни. Заявките вече се изпълняват в Монетния двор. Марки и медали ще влязат в библиотеката на Организацията на обединените нации. Имаме право да ги оставим там за историята, защото световната организация на рицарите тамплиери - OSMTH, част от която е Велик приорат България, е асоцииран член на ООН.
На 15 април в аулата на СУ "Св. Климент Охридски" ще проведем станалия вече традиционен Международен великденски фестивал на хоровата песен, в който ще има участници от Сърбия, Гърция и Словения
Не мога да не се похваля, че рицарите тамплиери за пореден мандат имаме представител в ръководството на престижната световна
Конференция на неправителствените организации с консултативен статус (CoNGO). В нея членуват повече от 4500 неправителствени организации. Буквално преди дни Великият майстор на OSMTH бригаден генерал Пат Рей бе избран за заместник-председател. Това е огромно признание за усилията на целия Орден не само благотворителната дейност, която извършва, но и по отношение на мостове между различните вероизповедания, които гради. Под ръководството на нашия орден преди няколко дни в Ню Йорк завърши голяма конференция на представители на различни християнски църкви и мюсюлмански организации, чиято основно тема бе мирът и неразделението на хората по верски принцип. През април в Атина ще се проведе международната среща на Ордена, така наречения Магистрален съвет, където ще изберем новото ръководство за следващия мандат Велик командер за три години и Велик майстор за осем години. Есента пък ще бъдем в Сърбия, където ще са заключителни чествания на 900-а годишнина.

- Каква е позицията на Ордена по повод желанието на македонската църква българската църква да й стане църква - майка?

- Ние имаме много деликатни взаимоотношения с Българската православна църква. Поддържаме епизодични връзки по наша инициатива, свързани с възстановяването на църкви. Но все още има страх или неразбиране какво представлява неправителствената организация Орден на тамплиерите. Бъркат ни с католици, макар че над 95 % от рицарите и дамите във Велик приорат България са православни християни. Орденът на тамплиерите е бил винаги за единение на църквите, за диалог и именно по този повод приветстваме, че се води диалог между Българската православна църква и Македонската.

- Вие сте специалист по безопасност охрана, председател на Съюза по безопасност и охрана. Каква е позицията Ви по скандала около с новия Закон за частната охранителна дейност, който дава право на охранителните фирми да оперират в урбанизирани територии? Президентът сезира Конституционния съд, самото сдружение на частните охранители казва, че не одобрява закона, защото чрез него държавата се опитвала да направи честния бизнес звено в МВР.

- Тази материя е много изстрадана и много деликатна. Изстрадана, защото повече от 20 години нямахме закон. След като той се създаде, бе поправен. Сега пък се прие нов, но бе нарушен балансът по отношение правомощията на МВР и на охранителните фирми. От една страна за частните фирми има прекалено много лицензии и подлицензии, които създава напрежение. От друга страна дейността на полицията е разписана в детайли с наредби и подзаконови заповеди. А правомощията на охранителите в урбанизираните територии да доста широко описани. И естествено, когато законът е, както се казва, врата в полето, би могъл да бъде тълкуван различно.
За мен е тревожно, че все още има възможност охранителните фирми да не са в светлия сектор на икономиката. Човек без чисто съдебно досие не може да бъде управител на охранителна фирма, но може да бъде собственик и да си назначи управител. Ако се направи проверка, може да се види колко от компаниите са чисти. Охранителните фирми и досега имаха право на територията на охраняваните обекти да ловят нарушителите, крадец и т.н. и да го задържат до идването на полицията. Когато обаче става дума вече за една цяла урбанизирана територия, за населен пункт без да се казва до колко жители има, може да осъмнем с град, даден на частна охранителна фирма. И да гледаме американски филм, в който военизирани структури "охраняват" или повече тормозят хората.

- Основният аргумент на управляващите е възможност на охрана на селата, които най-често станат жертва на набезите на крадци.

- Това може да се прави и в момента. Няма никаква пречка. С вкарването на тази възможност в закон обаче, данъкоплатецът ще плаща два пъти - веднъж на полицията и втори път от неговите данъци към общината ще се дават пари на частните фирми за охрата. Ако не достигат средства, съответното кметство може да поиска вдигане на местните данъци и такси. Затова казвам, че тази материя е много деликатна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай