Протестна акция срещу кабинета: ден 56

Протестна акция срещу кабинета: ден 56 | StandartNews.com

София. Макар и по-малобройна, групата на протестиращите срещу правителството на премиера Орешарски за 56-ти пореден ден блокира движението в района на пл. „Независимост". Активистите държат на своите принципи и се заричат наесен да се съберат още по-многобройни и най-сетне да постигнат целта си.

Участниците в протеста скандират „оставка" и развяват български знамена. Те са издигнали голям лозунг, на който пише: „Партии не, проекти да". Има група от хора, които бият на барабани. Протестиращи има и пред президентството, те развяват знамена. Има засилено полицейско присъствие в района.

21:44: Пред сградата на Военния клуб се бяха събрали двайсетина души, които настояваха да се проведе референдум за златодобива. Те подкрепяха исканията си със скандирания: "Златото си е наше". Редиците на протестиращите оредяват, чуват се предимно подсвирквания и тук там някой бие на тъпан.

21:10: Няколко души нападнаха с викове и обиди емблематичния Йоло Денев, дългогодишен участник в множество протести. Възрастният поет беше принуден да изслуша отправените към него викове "Предател", "Кой си ти", "Провокатор" и "Комунистически гестаповец". Негативното отношение беше породено от инициативата на антипрезидентския протест по обед, който издигна Денев за кандидат за държавен глава. Денев потвърди пред нахвърлилите се срещу него, че протестира срещу президента, но и ги увери, че е е един истински българин.

След като шествието се отправи към Народното събрание, движението пред Министерския съвет беше възстановено. В края на колоната се движеше полицейски автомобил.

20:30: Под звуците на тъпан и скандирания „оставка" протестиращите в столицата изминаха разстоянието от Министерски съвет до площад Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус". Движението по бул. „Цар Освободител" от ул. „Г.С. Раковски" до СУ „Св. Климент Охридски" е блокирано. Протестиращите скандират „оставка", чуват се силни освирквания. Протестното шествие беше посрещнато от други протестиращи пред Народното събрание. Сградата на парламента е обградена с няколко метални заграждения и полицейска лента. Има полицаи около сградата.

20:10: Броят на протестиращите постепенно се увеличава. Те развяват български знамена и европейски флагове. Има издигнати лозунги, които гласят: „Солидарност и контрол", „оставка веднага, наглеци", „господа комунисти, обещаваме ви, че до 45 дни след вашата „почивка" ще ви осигурим перманентна такава – поне за 45 години". Протестиращите на площада пред сградата на Министерския съвет в центъра на София са били около 300 души към 20.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай