Приеха секторната пощенска политика на България до 2018 г.

Приеха секторната пощенска политика на България до 2018 г. | StandartNews.com

София. Правителството прие актуализирана секторна пощенска политика на България до 2018 г., информират от пресцентъра на Министерски съвет.

Целта на актуализацията е да отрази на национално ниво новите приоритети и тенденции в политиката на Европейския съюз и на Всемирния пощенски съюз в областта на пощенските услуги, както и промените, настъпили в сектора, след пълното отваряне на пазара на пощенските услуги за конкуренция след 2010 г.

Приемането на Актуализираната секторна пощенска политика ще допринесе за дългосрочна жизнеспособност на пощенския сектор и икономически стабилен пазар на пощенските услуги, отворен за конкуренция. Стратегическа цел на актуализираната пощенска политика е и осигуряването на лоялна конкуренция и равнопоставеност между участниците на пазара на пощенските услуги, както и модерна и ефективна пощенска мрежа, отговаряща на европейските и на световните изисквания.

Съвременните, качествени и разнообразни пощенски услуги, включително развитие на услугите по доставка на стоки, закупени онлайн, като пощенски пратки, и ориентирано към потребителите пощенско обслужване и разширяване възможностите на потребителите за избор на доставчик на пощенски услуги са друга част от целите, залегнали в настоящата актуализация. Секторната пощенска политика на България до 2018 г. е насочена и към устойчиво предоставяне на универсалната пощенска услуга, гарантиран равнопоставен достъп и достъпни цени за потребителите на тази услуга на територията на цялата страна. Основен приоритет, залегнал в актуализацията, е и насърчаване на инвестициите в пощенския сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай