Президентът пожела на студентите в МУ да върнат доверието в здравеопазването - Общество - Стандарт Нюз


19:10 ч.

08.11.17

2 мин.

0

0

0

Президентът пожела на студентите в МУ да върнат доверието в здравеопазването

от редактор |

Президентът пожела на студентите в МУ да върнат доверието в здравеопазването

Президентът Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на гражданите в българското здравеопазване. Държавният глава участва днес в церемонията, с която беше отбелязана 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и на Медицинския университет в София и призова „да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент се гледа като на стока".


„Нашата здравна система акумулира през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество", подчерта Румен Радев и добави, че причините за това са много – организационни, финансови, обществени и етични. Президентът призова младите лекари да не се разколебават от предизвикателствата в здравеопазването и да го променят към по-добро.


„Нямам намерения да ви поучавам точно във вашата изключително сложна и специфична професионална област, но ако наистина имате амбицията да отговорите на високите обществени очаквания и да промените системата, само професионалното развитие няма да бъде достатъчно. За това са нужни хора, съчетали и изключителен професионализъм, и високи морални стандарти, и визионерство. Сигурен съм, че в тази зала са истинските лидери, които могат да постигнат това", обърна се президентът към студентите и преподавателите.


Румен Радев поздрави младежите за избора им да се отдадат на една от най-хуманните професии, изискваща от медиците постоянство, отговорност, себеотрицание, човечност и безгранична любов към хората. В изказването си президентът припомни и думите на министъра на просвещението през 1917 г. Петър Пешев, който определя откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски" като „важна държавна задача", а осигуряването на качествено и достъпно здравеопазване за всеки български гражданин остава важна държавна задача и днес.


Церемонията по повод отбелязването на 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и Медицинския университет в София се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата. Най-старото училище за висше медицинско образование в България е създадено през 1917 г. като факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", а през 1950 г. се утвърждава като самостоятелна образователна институция. За изминалите 100 години своето образование по медицина у нас са получили близо 40 000 лекари, от които чужди граждани от над 80 страни.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент