Потоп в Югозападна България (обновена)

Потоп в Югозападна България (обновена) | StandartNews.com

София. Проливни дъждове давят Югозападна България. Реката в разложкото село Баня преля и наводни няколко къщи. Критична е ситуацията и в Кюстендилско. Заради пороите и обилното снеготопене там река Бистрица заплашва да залее Долно село. Кметът на общината Петър Паунов първоначално обяви бедствено положение, но по-късно го отмени, защото засега няма опасност за населението. Край Мурсалево нивите са под вода. Трафикът по пътя за Кулата е затруднен. Засега пострадали хора няма, съобщиха от МВР.

Синоптиците предупреждават, че обилните валежи продължават и има повишен риск от наводнения. 

Обилните валежи рязко усложниха обстановката в областите Кюстендил и Благоевград, съобщиха и от МВР. В дежурния център на кюстендилската пожарна служба е получено съобщение за подкопаване на укрепителните съоръжения по коритото на река Бистрица край село Долно село. Незабавно е въведен общинският план за защита при наводнения и са започнали действия по укрепване на дигата с налични инертни материали.
Пожарникарите и спасителите са предприели превантивни действия и на територията на област Благоевград. Край село Селище е вдигната 5-метрова дига за защита от срутване на земна маса. Вече е изградено защитно съоръжение и на река Поповска край село Покровник. Подобни действия са предприети и в ж.к. „Струмско” и край река Речичка. Към момента спасителните екипи помагат за разчистването на срутена земна маса край Сандански и на пътя Петрич – Тополница. Пожарникари от Гоце Делчев са получили сигнал за мъж, получил инфаркт в село Гърмен, който не може да бъде транспортиран до болнично заведение. Незабавно спасителен екип е изпратен на посочения адрес и болният е превозен до ЦСМП – Благоевград. За половин час се наложи да бъде затворено Кресненското дефиле за разчистване на падналата скална маса.
Поради обилен снеговалеж и лоши метеорологични условия, временно ще бъде ограничено движението на МПС с ремаркета и полуремаркета по път II-84 от гр. Якоруда към местността Юндола.

Съседна Македония също бедства. Части от Струмишко, Радовишко, Кочанско, Щипско, Светиниколско са под вода след поройните дъждове. Срутени са мостове и цели села са отсечени от света. Преливат язовирите Пишица край Пробищип и Градче край Кочани. Съществува опасност от преливане на Злетовска река. Около 120 000 жители от Кочани, Виница, Делчево, Берово, Пехчево и Македонска Каменица може да бъдат отсечени от Македония

Заради свлачище е затворен пътят Македонска Каменица - Делчево в местността Баткова чешма до язовир Калиманци. Обилните валежи може да затворят и пътя от Щип до границата с България, предаде електронното издание Скай. Съществува опасност от преливане на Злетовска река и преливане на язовира край Пишица - между Щип и Кочани. По този начин може около 120 000 жители от Кочани, Виница, Делчево, Берово, Пехчево и Македонска Каменица да бъдат отсечени от Македония

Подробности за времето четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай