Порой и ураган сеят смърт (ОБЗОР)

Порой и ураган сеят смърт (ОБЗОР) | StandartNews.com

В Деня на национален траур за президента д-р Желю Желев зимните стихии взеха поне пет жертви. Редица общини обявиха бедствено положение, след като обилни дъждове, сняг и вятър обхванаха страната. Стихията отнесе покриви, огради, изкорени дървета и предизвика наводнения. Най-тежко бе положението в Смолян, Бургас, Вършец, Девин и Кърджали.

Половин България под вода, пътничка изхвърча заради свлачище от кола

Ураганният вятър и буйните реки след пороите взеха пет жертви само за ден. Спасителите търсят и още двама изчезнали в буйните води. Апокалипсисът започна в нощта срещу неделя. Силен вятър вилня в половин България. Сутринта Провадия, Дългопол и Долно Езеро осъмнаха в бедствено положение заради надигналите се реки след пороите.

Докато спасителите помагаха на наводнението, бурният вятър събори дърво, което се стовари върху кола, пътуваща от село Новград за русенския град Бяла. Клонът рани смъртоносно 30-годишната пътничка във возилото. Тя беше приета в болницата с фрактура на едно ребро, разкъсан далак и черен дроб. Въпреки усилията на лекарите, жената издъхна по-късно. "Страшна трагедия. Оставя сираче първокласник. Съпругът й почина преди време при катастрофа", нареждаха близки на нелепо загиналата жена. Справка на хидрометеорологичната станция сочи, че поривите на вятъра в региона са достигали до 144 км/ч.

рагедия разтърси и село Илинденци навръх Трифон Зарезан. 46-годишният Илия Гайдов тръгнал да се прибира след празненство в местността Щавен над селището. С него бил и 9-годишният му син Георги. Бащата решил да минат по пряка пътека и през мостчето над бушуващата след дъждовете река Злинска, за да се приберат у дома. Двамата залитват и падат в буйната вода. Тялото на мъжа бе открито надолу по течението на реката, а няколко часа по-късно спасителите извадиха и бездиханното дете. "Драмата е огромна, в момента пътуваме към мястото на инцидента. Илия работеше на мраморната кариера. Има по-голяма дъщеря. Всички сме в шок. Молим се да намерим невредим сина му", каза кметът на село Илинденци Бойко Ибришимов.

През това време задействано след дъждовете свлачище взе още една жертва. Жена издъхна в Кресненското дефиле заради камъни. Шофьорът на "Ситроен", в който тя се возела, опитал да заобиколи падналите насипи и колата се преобърнала. При удара една от возещите вътре жени изхвърчала от автомобила и издъхнала на място.
Река Девинска в едноименния родопски град погълна съпрузи. Инцидентът е станал в неделя в ранния следобед около 16 часа, а по разказ на близки съпругът е щял да учи половинката си да шофира. Двамата се качват в джипа си, след което колата излиза от паркинга пред блока и пада в реката. На мястото не е открит спирачен път. Буйното течение повлича возилото, което е открито на 3 километра надолу по течението. Хора са видели надигналата се река да носи тялото на жената, до снощи нямаше и следа от мъжа. По неофициална информация загиналата жена е на около 45-годишна и е шеф на горското стопанство "Михалково".

Друга жена пък изчезна край река Луда Мара, докато разхожда кучето си.
Заради проливните дъждове и наводнения общините Дългопол, Провадия и Аврен обявиха бедствено положение. Улиците в Дългопол са под вода. Наводненията са причинени от задръстени дерета, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Преди обяд в неделя той даде разрешение да се скъса изкуствено дигата на язовира до село Комарево в община Провадия, за да може приливната вълна да се насочи към река Провадийска и да не засегне селото и града. Евакуирани са работещите в две газостанции в Синдел заради наводненията.
Заради придошлите реки след дъждовете бяха затворени десетки пътища, включително и пътя - Варна - Бургас. Хиляди хора са без ток.

Смолян в страх от дежавю за Голямото наводнение

Родопите се събудиха със страх от дежавю от Голямото наводнение. Градът на Орфей и Девин обявиха бедствено положение заради поройните дъждове. Най-сериозна е обстановката в Смолян, където за последните 48 часа се изсипаха над 120 литра на квадратен метър. Критично през целия ден остана положението в града по поречието на река Черна, чието ниво се бе покачило с над 2 метра заради обилните дъждове. На места едва 20 см деляха речното ниво от преливниците над речните бентове, на други пък реката излезе от коритото. Бяха евакуирани няколко семейства от наводнени къщи в Смолян и девинското село Триград.

Обстановката на 1 февруари тревожно напомни на родопчани ситуацията от август 2005 г., която смолянчани помнят като Голямото наводнение. Тогава за два дни се изляха над 210 литра на квадратен метър над града, бяха наводнени няколко квартала, бедствието нанесе щети за милиони и взе три човешки живота.

Вицепремиерът Томислав Дончев и военният министър Николай Ненчев пристигнаха на място да огледат щетите от проливните валежи. Нивото на реката в най-критичните зони в края на деня спадна с метър. Вицепремиерът благодари на всички военни, части на Гражданска защита, Гранична полиция, които са се включили в овладяването на ситуацията. И добави, че дори туристи от Пампорово са се притекли на помощ, както и много граждани.
Дъждът активира свлачища в Кърджалийско, над 20 населени места са без ток, прелива язовир "Македонци". Десетки села в района са без ток. На язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец" са отворени преливници.

Спряха влаковете по седем жп линии

Обилните валежи спряха движението на влаковете по 7 направления. Към 9,10 часа на входните стрелки на гара Стряма дерайлира пътнически влак. От линията излезе локомотивът, първият вагон и първата колоос на втория. Никой от 15-те пътници във влака не е пострадал. Заради инцидента движението на влакове в участъка бе прекратено за 12 часа. Товарните обикаляха през Стара Загора и Пловдив, а пътниците се превозваха с автобуси между Стряма и Копривщица. До снощи разследването не беше установило причината за инцидента.
Заради наводнен железен път, липса на напрежение в контактната мрежа и свличане на скална маса за определено време не се движеха влакове и между гарите Плачковци и Кръстец, Благоевград и Симитли, Храбърско и Разменна, Земен и Александър Димитров, Владая и Горна баня и Видбол - Страцимир.

Сняг спря битката с авариите във Вършец

Мокър сняг спря разчистването на град Вършец от нападали клони и изкоренени дървета от бурята, вилняла над града в петък срещу събота, съобщи кметът Иван Лазаров. Той не е образувал снежна покривка, но може да повали на земята прекършени дървета, които още не бяха паднали. Заради валежа общинските екипи, които разчистваха улиците, преустановиха работата си.

Най-пострадало от ураганния вятър се оказа село Спанчевци. Три от покривите на къщите са изцяло отнесени. Останалите са разрушени частично. Хората не смогват да ги възстановят, затова след снеговалежа бързаха да покрият къщите си с найлони и други подръчни материали, обясни Иван Лазаров. Две села от общината са без електричество от нощта срещу събота. Ток няма и в някои части на Вършец.

Свлачища блокираха стотици, десетки без ток и храна

Поройният дъжд предизвика лавина от свличания на земни маси, скални отломки и камъни по пътищата в Пиринския край. Стотици останаха без достъп до външния свят, след като в събота срещу неделя и през целия ден днес сякаш небето се продъни. Най-тежко бе положението на пътя Гоце Делчев - Сатовча - Доспат, който бе затворен за движение заради три свлачища. Десетки огнеборци и доброволци успяха да разчистят едното платно, но ново свлачище край село Осина отново затвори пътя. Скални отломки блокираха трасето между Банско и Симитли край Предела. Пропадна още част от шосето, което още от есента е проблемен участък. Десетки села в останаха без ток в Благоевградско. Община Сатовча бе на косъм от обявяване на бедствено положение. На крак са вдигнати всички спасителни отряди, пожарна, полиция и цялата общинска и частна техника, която е налична. Още утре по места тръгват комисии, за да описват значителните щети от проливните дъждове.

Хижар спаси изгубени в Рила младежи

Лавина затрупа отряд от БЧК, тръгнал към върха

Хижар избави от снежен капан трима младежи, изгубили ориентир във виелица в Рила. Близо 24 часа обаче никой не знаеше, че планинарите са се измъкнали от бялата клопка. Спасители от БЧК тръгнаха към върха да ги търсят, но сами бяха затрупани от лавина днес сутринта.

Още в събота младежите се обадили на планинската служба, че тръгват от хижа "Иван Вазов" към местността Раздела в Рила. От ПСС ги предупредили за метеорологичната обстановка и препоръчали да изчакат. Младежите, които са на възраст между 25 и 30 години от Пловдивско, обаче обяснили, че не могат да си намерят следите, тъй като тръгнали да изкачват над 2200 метра при силен вятър и обилен снеговалеж. След това връзката с тях прекъснала, тъй като в района мобилните телефони нямат покритие. Между 1 и 2 часа през нощта хижарят на "Иван Вазов" Венци дочул виковете им и успял да ги открие. Той ги прибрал един по един обратно в хижата. Стоплил ги, нахранил ги, а на сутринта се отправил към хижа "Рилски езера", за да съобщи, че младежите са добре. През това време обаче родителите им потърсили помощ, тъй като майката на единия за последно имала връзка с него около 20 ч. в събота. Около 5 ч. сутринта в неделя към тях тръгва екип от 5-ма спасители. Спасителният отряд обаче попада на лавина и част от хората са били затрупани. Успели са да се измъкнат и се отправят към хижа "Рилски езера", където да изчакат времето да се нормализира, както и да дойде подкрепление. Там били и родителите на младежите, които ги очаквали. "Преустановихме временно акцията, но не сме я спирали. Условията са лоши, има мъгла и опасност от лавини. Спасителите са добре", заяви пред "Стандарт" по обед Методи Тодоров от ПСС. По думите му на над 2200 м духа силен вятър и вали сняг. Той успокои, че информацията, с която разполагат, е, че младежите не са съвсем неопитни планинари и са били доста добре екипирани, преди да поемат към върховете. "Правим необходимото. Могат да се включат групи от Банско, Самоков, Благоевград и София. Целта е първо да достигнем до хижа "Иван Вазов" и след това, ако позволят условията, да продължим активното издирване", обясни Тодоров. Това обаче не се наложи, тъй като около 17 ч. хижарят Венци успял да достигне до "Рилски езера" да извести, че младежите са при него и са в добро състояние.

Водолази вадят хора от потопа в Бургас

Ураганен вятър и обилен дъжд се изсипаха над Бургас и района. Най-тежко бе положението в Долно Езерово и Дебелт, където Мандренското езеро преля и буквално потопи селото. Бурята в Бургас откърти светофара на кръстовището до "Кауфланд". От силния вятър стълб се пречупи на две и премаза три коли. Уличена лампа се сгромоляса върху храма "Свети Иван Рилски". Улиците на Долно Езерово се превърнаха в бурни реки. Хората се спасяваха по покривите. Част от тях бяха евакуирани с гумени лодки от водолази. Стихията отнесе стопански постройки, а във водата плуваха множество удавени животни. Електричеството също спря, след като прекършените клони на дърветата скъсаха жиците. Спешните екипи не смогваха да евакуират бедстващи хора. Свирепият ураган отнесе и Поморие. Бурният вятър потроши стъклата на читалище "Просвета", а покривни ламарини летяха из града като хартии. Навсякъде в района прелитаха рекламни пана, табели и всевъзможни предмети, които застрашаваха живота на хората. Наводниха се множество приземни етажи, търговски центрове и офиси в ниските части. Наводнени улици имаше също в селата Равнец и Сарафово.

Количества валежи - 70 л/кв.м.
Сила на вятъра - 144 км/ч.

Шейтан отнесе стени и дувари

Река Шейтан /б.а. - дявол/ дере в сатовчанското село Плетена излезе от коритото си и откъсна път в селището заради обилните дъждове. Невъзможно е да се премине към новия квартал в селището. По пътя си водите са съборили дувари и подпорни стени. Няма пострадали и бедстващи хора в населеното място. "Положението е тежко. Няма сигнали за наводнени къщи. Но щетите са сериозни. 50-60 къщи са без вода, сигурно реката е скъсала и водопровода. През нощта две свлачища край селото затвориха пътя за Сатовча и Доспат", каза кметът на Плетена Румен Арнаудов.

Вятърът утихва, дъждовете спират

Вятърът утихва, а дъждовете спират в цялата страна. Това предвижда прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология за тази седмица.
Валежите ще спрат още утре, слаби превалявания се очакват само на някои места. Във вторник обаче в Северозападна България ще падне сняг. Вятърът ще бъде слаб, а облачността - променлива. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а максималните между 3 и 8. В сряда в страната ще навлезе югозападен вятър и времето ще се затопли с няколко градуса. В четвъртък термометрите ще стигнат 13 градуса. В планините ще се задържи предимно облачно, по най-високите им части е възможно все още да превали слаб сняг. Вятърът по билата ще е умерен от запад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай