От "Стандарт" с любов

От "Стандарт" с любов | StandartNews.com

Мечо Пух и Снежанка зарадваха четирите сестрички, фирма "Градус" им подари детска стая

"И ако имам пророческа дарба и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, така че планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
...И тъй, остават тези трите: вяра, надежда и любов. Но най-голяма от тях е любовта".

Първо послание на апостол Павел към коринтяните
 

Многодетното семейство на Савина и Цветослав Ганови от врачанското село Тишевица никога няма да забрави Великата сряда на 2014-а. Тогава домът им се напълни с дарове, за които родителите на тризначките Патрисия, Мария и Катя и на кака им Веселка дори не са си мечтали. Още по-малко пък са предполагали, че поднасянето на подаръците ще се превърне в приказка, която ще разказват цял живот.

Никой в скромната къща на улица "Бачо Киро" 1 не е предполагал, че дъждът в сряда следобед ще им доведе любимите герои на децата по целия свят. Но това се случи. Точно в 16,30 часа шефът на международния отдел в "Стандарт" - Владислав Пунчев, преобразен като Мечо Пух, почука на малкото прозорче в приземната стая. Четирите малки момиченца спряха на мига шетнята си в кухнята и ахнаха от изненада. Палавите принцеси започнаха още по-възторжено да скачат и да пискат, когато видяха, че Пух си има компания. До него се появи в целия си блясък една усмихната Снежанка. В ролята на приказната хубавица бе Боряна Колчагова от отдел "Култура" на вестника. Когато тя влезе в стаята, момиченцата веднага се сгушиха в нея и с любопитство започнаха да разглеждат атлазената й рокля и пелерината. Одеждите на двамата герои бяха предоставени от агенцията за карнавални костюми "Парти хаус", която също безвъзмездно се включи в кампанията на "Стандарт" "Възкреси доброто".

Снежанка се оказа много любопитна и зададе безброй въпроси на крехките дами. Но отговорността на говорител на женския отбор пое каката Веселка, която вече е на три години и половина. Патрисия, Мария и Катя, които са само на годинка и осем месеца, засега бърборят с няколко думи, но за сметка на това постоянно тичат, смеят се или плачат. Но историите на обичливия мечок, които Снежанка им чете от книжката, ги заковаха на едно място. И самият Мечо Пух изигра перфектно ролята си.

А докато течеше представлението в топлата кухня, бащата Цветослав извика на помощ приятели, за да внесат в къщата подаръка от фирма "Градус". Най-големият производител на пилешки продукти у нас се трогна от публикацията на вестник "Стандарт" за финансовите затруднения, които изпитват младите родители при отглеждането на четирите си момиченца. И реши да ги изненада в навечерието на най-светлия християнски празник с нещо полезно, което ще ползват години напред. Фирмата дари 2000 лева, а екип на вестника избра всичко необходимо за една детска стая. Пренасянето на двете двуетажни легла, четирите матрака, гардероба и скрина с четири чекмеджета се оказа доста тежка работа, но Цветослав и помощниците му с радост се справиха. Майката Савина хареса избраното съчетание на цветовете на мебелите - черешово и бежово. Госпожиците пък се радваха на чаршафчетата и възглавничките с пъстри приказни десени. "Не мога да повярвам, благодаря много", повтаряше непрекъснато трогнатата Савина. Жената призна, че наистина не си е позволявала да мисли за детска стая, след като двамата с Цветослав не се справят дори само с изхранването на седемте гърла. "Но ето, че чудеса наистина се случват, благодарим и на вестника, и на фирма "Градус", поклони се гордият баща.

Той е водопроводчик в селото, а Савина е санитарка в стола на местното училище. И двамата работят на минимални заплати, но те не стигат до никъде. Признателни са на кмета на Враца Николай Иванов и на шефа на ВиК Ангел Престойски, че въобще имат работа. Защото по селата в региона безработицата е рекордна. Дават цялата си любов и полагат максималните усилия в отглеждането на децата си. И се надяват някой ден паричните затруднения да изчезнат. Но засега наистина имат нужда от помощ, за да си погасят вересиите в магазина и да не лишават хлапетата от храна, обувки и дрешки. "Вече имаме надежда, кампанията на "Стандарт" ни убеди, че доброто може да бъде възкресено", признават развълнувано Савина и Цветослав.

Историята на многолюдното семейство, която "Стандарт" разказа преди две седмици, трогна много хора. Първи на редакционния ни телефон се обади пенсионер, който поиска да дари 100 лева за обувки на тризначките. След това техният живот бе показан в репортаж по Нова тв. "Обадиха ни се много хора, повечето ни предлагат дрешки за децата", каза бабата на момиченцата, която си е дошла от гурбет в Италия, за да помага вкъщи.
Милостта, която хората показаха към това семейство, ни кара да вярваме, че доброто отбелязва поредния си гол във вечното дерби със злото.

Заради желанието на много хора да помогнат публикуваме отново банковата сметка, която е на името на Савина Пламенова Генчева:
International Asset Bank
BIC: IABGBGSF
IBAN: BG34 IABG 7494 100 256 12 00

Ремонтът у отличничките започва след Великден

След празниците ще започне ремонтът на детската стая на 11-годишната Светла и 7-годишната Ваня, казаха от старозагорската фирма "Металик", която се ангажира да довърши детската им стая. С дарение от 1000 лв. от "Евроинс" АД пък момиченцата най-сетне ще се сдобият с бюра, легла и библиотечка. Двете сестрички живеят с татко, баба и дядо в старозагорското с. Тихомирово. Момиченцата много се стараят в училище, но поради тежкото финансово състояние на семейството им се налага да пишат домашните си на едно бюро в коридора на малката им къща. Преди време таткото Павлин се захванал да пристрои собствена стая на дъщерите си, но парите не стигнали доникъде.

Ники избира стихове за първата си книга

Николай Георгиев от Пловдив също повярва, че чудесата съществуват. Първата голяма мечта на 13-годишното момче с церебрална парализа беше да проходи и отскоро това е факт - малкият герой забрави завинаги за инвалидната количка. Сега дойде ред да се сбъдне и второто му желание. Талантливото момче е единственото дете с ДЦП у нас, което пише стихове. Младият талант мечтаеше да подреди творчеството си в книга. Благодарение на "Стандарт" стиховете на Ники ще бъдат издадени. Добрата новина момчето получи лично от известната поетеса Надежда Захариева, съпруга на Дамян Дамянов - един от най-големите автори в съвременната ни лирика и кумир. А 13-годишният талант вече избира стиховете за първата си книга.

Червен депутат обеща да плаща кредита на Люба

И министър Златанова проверява казуса за 70 000 лв.

Депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов е готов да помогне финансово за кредита на 22-годишната благоевградчанка Любомира Стоянова. Народният представител се трогна от съдбата на младата майка, която гледа сама невръстния си син Даниил и се бори да не останат без покрив. Благодарение на "Възкреси доброто" Люба вече получи предложение за работа от "Благоевград БТ". В сряда депутатът пристигна спешно в Благоевград и се срещна с нея. "Много лесно е наследила дълга на баща си, но се оказва мисия невъзможна да й предадат необходимите книжа", каза Ангелов. Той се съмнява, че е отпуснат нередовен заем на баща й, който работел като таксиметров шофьор и водач на линейка. Според Ангелов панелният апартамент в никакъв случай не струва 70 000 лв. "Възможно е да са нарушени някои правила на банката. Защо са отпуснати толкова пари, а не е направена застраховка живот?! Ще искам от ръководството на банката да провери случая.

С него вече се занимава частният съдебен изпълнител Милица Велева. Бяхме в кантората й, но я нямаше, служителката ни обясни, че няма как да ни даде копия на документите. Обадих се на правосъдния министър, за да искам съдействие", обясни той. Ангелов и Любомира отидоха и до клона на банката в Благоевград. Там им обясниха, че кредитът е продаден на "ОТП Факторинг" ЕАД и нямат документи, а архивът се съхранява в столицата. Двамата стигнаха и до това дружество, но пак удариха на камък опитите им да се сдобият с документите. "Искам да плащам вноските, но първо желая да се запозная с всички книжа", каза депутатът. Служителят обясни, че вече са дали, каквото имат, на Любомира - справка за сумите, които им дължи, както и общите условия на договора. "Ние нямаме документи за движението по сметката и колко пари е платил бащата на Любомира, те са в банката", върна топката обратно към трезора финансистът от "ОТП Факторинг".

Молят се Дани да пребори левкемията

Дани да пребори левкемията - затова ще се молят на този Великден най-близките й. Всяка седмица 9-годишното момиченце и майка му пътуват до Пловдив, където й правят химиотерапия. Родителите обаче едва свързват двата края и разходите по лечението на детето са непосилни за тях. Съучениците на Дани са се захванали с кампания по набиране на средства, но лечението на момиченцето ще продължи поне 2 г. и ще й бъде нужна още помощ.

Близначки мечтаят за първата си крачка

Близначките Цветилена и Ванеса са родени преждевременно и страдат от ДЦП. За 11-годишните момиченца се грижи само тяхната майка Мая с помощта на 17-годишния им батко Мариан. Наскоро момиченцата са се подложили на операция на краченцата, за да могат да проходят. За да се сбъдне обаче тази тяхна мечта, са нужни доста средства, тъй като един 10-дневен курс от задължителната рехабилитация струва около 800 лв.

Петзнаците още нямат работа

Петзнаците Милена, Калина, Вероника, Илиян и Атанас Личеви са от Пирдоп. От раждането им навръх Коледа през 1987 г. за тях се грижи само майка им Тина. Въпреки че винаги се е справяла трудно, тя е държала децата й да са добре образовани и се е справила с тази тежка задача. Младежите са умни, възпитани и четирима от тях са завършили ХТМУ-София с отличен успех. Сега обаче петзнаците металурзи мечтаят за работа по специалността си.

Помагат на Алекс с базар

До 20 април ще продължи благотворителният базар, на който се събират пари за 7-годишната Алекс Маркова от Добрич. Тя е с епилепсия и церебрална парализа. Базарът вече е подреден в двора на храм "Света Троица" в града.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай