От есента пътуваме по-бързо с БДЖ в Южна България

От есента пътуваме по-бързо с БДЖ в Южна България | StandartNews.com

Новите железопътни трасета ще бъдат пуснати в експлоатация съвсем скоро. До края на лятото ще стане готово цялото направление по линиите в Южна България - от Свиленград - Димитровград - Пловдив - Септември. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски. 

„БДЖ е най-голямото предизвикателство на министерството на Транспорта. Операторът вече дълги години е в много тежко финансово състояние и полагаме максимални усилия да бъде първо спасено и после оздравено", каза той пред БНТ. 

Министърът уточни, че БДЖ-Товарни превози има над 100 млн. дългове, но приватизацията е спряна, защото след повече от година опити да се приватизира се оказало, че няма потенциален инвеститор .

"Ще рализираме план за преструктуриране. Предварително уточнявам, че министерството нито назначава, нито уволнява хора в БДЖ", изтъкна Московски.

Стана ясно, че в момента са обявени тръжни процедури от порт Бургас през Пловдив - Септември -Елин Пелин- София - Драгоман. Крайната цел е да се върже по южното направление сръбската, турската и гръцката граница, както и пристанище Бургас.

"Имаме проектна готовност за проекти в Северна България, но в момента няма финансиране, както и по Варна-Русе", допълни още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай