Още 131 км ограда ще спира бежанците

Още 131 км ограда ще спира бежанците | StandartNews.com

София. Служебният кабинет ще строи още 131 км ограда по границата с Турция. Това обяви служебният премиер Георги Близнашки след среща с ръководството на МВР.

"Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостното покриване на границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток", обясни той.

Решението е взето след спецдоклад за бежанския поток. Стигнало се е до извода, че служителите на охранителна полиция, които са командировани на браздата, са много по-необходими във вътрешността на страната. Месечно за дежурствата им на границата се харчат около 2 млн. лева, а годишно сумата надхвърля 20 млн. лв. Изчислено е, че за построяване на ограда в оставащите 131 км от граничната бразда ще са необходими около 40 млн. лева. Досега военните оградиха 30 км.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров напомни, че оградата не е отбранително военно съоръжение, а възпрепятстващо нелегалното преминаване на бежанци. По данни на МВР в Турция има около 1 млн. потенциални имигранти, които искат да влязат в България. За последната седмица са заловени четирима каналджии. Цялата сухопътна граница с Турция е с дължина 259 км. От МВР планират да покрият с ограда само откритите участъци, към които в момента се насочват нелегалните имигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай