Огнен ад помете петима в Банско (ОБЗОР)

Огнен ад помете петима в Банско (ОБЗОР) | StandartNews.com

Взривната вълна рани двама огнеборци и трима доброволци

Двама огнеборци и още трима мъже са ранени в огнена стихия в курорта Банско. Пламъците лумнали към 00,30 часа в четвъртък на улица "Драма" в склад и къща, собственост на банскалията Лубен Пумпалов, който стопанисва известната механа "Дедо Пене" в града. По това време в имота бил само 36-годишният пазач Георги С. Сигнал за бедствието е подаден на телефон 112 в 00,34 часа. Веднага към мястото на инцидента поели два екипа пожарникари от Банско и Разлог.

Като факла горели навес с дърва, покривът на къщата и двата леки автомобила - "Фолксваген Поло" и "Тойота", паркирани до склада. На помощ на огнеборците се притекли пазачът и двама банскалии, които живеят наблизо - 41-годишният Атанас П. и 23-годишният Иван К. Екипите успели да локализират огъня и спасили половината къща от огнените езици, както и дърводелската работилница до нея. Двама от огнеборците се насочили към двете коли, за да гасят пожара, който ги обхванал. За техен лош късмет изведнъж се чул страшен тътен.

Гръмнали почти едновременно резервоарът на фолксвагена

който бил пълен догоре с бензин, и газовата бутилка в тойотата, която била почти празна. Взривната вълна помела не само двамата огнеборци, но и тримата доброволци, които им помагали. Веднага им е оказана първа помощ и са извикани линейки на Спешен център. Всички са закарани първо в болницата в Разлог. По-късно трима от пострадалите са транспортирани по спешност в столичната клиника "Пирогов". В здравното заведение в София са настанени за лечение 38-годишният огнеборец от Банско Георги Щ., който е с 3% изгаряния. По-тежко е състоянието на другите двама. Атанас е с 21% изгаряния по главата и горните крайници. Иван пък е с 23% изгаряния по главата, горните и долните крайници. Няма опасност за живота на нито един от тримата пациенти, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов". Вторият пострадал огнеборец Христо Д., на 43 г., се лекува в МБАЛ - Разлог. Той е с разкъсно-контузни рани по тялото, по-сериозно са наранени рамото и единият му крак. Пазачът Георги С. се отървал най-леко. Засегната е само дясната му ръка, която е обработена и превързана, след което мъжът е пуснат за домашно лечение. Въпреки тежкия инцидент с петимата мъже колеги на огнеборците успели да потушат огъня и да спрат огнената драма на улица "Драма". Двете возила са почти унищожени от огнения ад, съсипани са и части от покривите на къщата и дърводелската работилница.

Още рано сутринта в четвъртък започна втори оглед на местопроизшествието. Полицай не допускаше журналисти да приближат до изгорелите постройки и автомобили. Към 9,30 часа тук дойдоха дъщерята и зетят на собственика, за да видят какви са щетите. За щастие не са лумнали в пламъци складираните до къщата тонове въглища, защото

можеше да стане страшно и за нашите домове

коментираха съседи. Някои от тях споделиха, че малко преди да пламне пожарът, чули свистене като от изстрелване на фойерверки. Засега е рано да сме категорични каква е причината за огненото бедствие, категорични бяха разследващите полицаи. Притеснена и със сълзи на очи дойде на улица "Драма" и пенсионерката Елена Мутафчиева. "Чух, че има пострадали пожарникари, а мой родственик работи там. Страх ме е да не му се е случило нещо лошо на него", вайкаше се старата жена. Скоро обаче я успокоиха, че нейният близък е невредим и банскалийката си тръгна. "Дано пострадалите се оправят, дошли са тук да помагат, да гасят пожара, а са били ранени от огъня", редеше баба Елена.

Никой не е предвидил, че ще гръмне кола

Георги Пармаков, шеф на РС ПБЗН в Пиринския край

Нямам никакви забележки към действията на служителите ни. Те са работили професионално и адекватно. Справили са се с потушаването на големия пожар в Банско. Никой не е предвидил, че ще гръмне някоя от колите. Нямам информация да се е взривил пълен с бензин резервоар на едната кола. Рано е да се каже каква е точната причина за възникването на пожара. Колегите работят съвместно с полицията. Първоначалната информация е била, че гори навес с дърва. Лошото е, че при инцидента е гръмнала една от колите, най-вероятно газовата бутилка. Обгорели са петима души - двама наши служители и трима цивилни мъже. В момента съм при огнебореца, който е настанен в болницата в Разлог. Той е в стабилно състояние, контактен е, говоря с него. Има само контузно-порезни рани. Най-важното е сега да се възстановят всички пострадали.

Изключвам да е умишлен палеж

Любен Пумпалов - Дедо Пене

Бях в София, когато научих за пожара в моя имот. Там имам склад за въглища, къща и дърводелска работилница, която обаче не работи от няколко месеца. Не знам коя е причината за инцидента. Комшии чули свистене като от фойерверки, може да са пламнали дървата и от хвърлена незагасена цигара. Чух, че при втория оглед е установено, че най-вероятно късо съединение е причинило бедствието. Изключвам да става въпрос за умишлен палеж. Нямам вземане-даване с никой. Смятам, че по-скоро е гръмнал резервоарът с бензин на фолксвагена. Беше пълен догоре, тъй като мислех с него да пътувам за София. Но в последния момент смених колите, поех с тази, която е на газ. В тойотата почти не е имало газ в газовата бутилка. Тази кола съм я спрял от движение преди 8 години, наскоро успях да я бракувам. Посетих ранените, които са в "Пирогов". Огнеборецът ми обясни, че не ударна вълна от газовата бутилка, а огнени езици са лумнали на няколко метра от колите и са обгорили него и останалите. Но това е работа на разследващите. Изгорелите дърва бяха около 20 кубика. Щетите в този случай нямат голямо значение. Складът е застрахован, както и къщата. Най-важно е здравето и възстановяването на тези петима мъже. Разбрах, че пазачът Георги е добре, изписан е и дори е бил на разпит в полицията. Ще помогна, ако се наложи, на всеки един от пострадалите. Лекарите ме увериха, че те ще се възстановят. Съжалявам за причинените им страдания и болки. Най-хубавото е, че няма човешки жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай