Намалиха пристанищните такси за круизни кораби

Намалиха пристанищните такси за круизни кораби | StandartNews.com

Пристанищните такси за круизни кораби бяха намалени, при това за втори път в рамките на година. По предложение на Министерството на транспорта кабинетът одобри промени в Тарифата за таксите, събирани от ДП „Пристанищна инфраструктура" (ДППИ). Така дължимата тонажна такса за пътническите кораби, която формира средно половината от дисбурмента за посещение в наши пристанища, пада с 14%.

Основната цел е насърчаване развитието на круизния бизнес и преодоляване на различията в ценообразуването със съседните страни. Инициативата за сваляне на таксите за крузните кораби започна от "Пристанище Бургас" ЕАД, което намали таксата за обслужване на пасажер и тя вече е 5 евро вместо 6 евро.

"Така дисбурсментът, който ще плащат пасажерските кораби у нас, ще бъде конкурентен на този в Одеса, Констанца и Сочи", заяви Диян Димов, изпълнителен директор на "Пристанище Бургас". Решението на кабинета идва в точното време, тъй като поради сложната ситуация в Украйна и Русия повечето круизни оператори отказват посещения в Черно море. Убеден съм, че оптимизираните ценови нива ще подействат стимулиращо на круизните оператори, каза Диян Димов. Порт Бургас е една от бързоразвиващите се круизни точки. През 2014 г. там бяха обслужени 27 пътнически лайнера с 42 000 туристи. За сезон 2015 предварително бяха заявени 31 круизни посещения с 48 000 туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай