Намалиха присъдата на бившия шеф на "Клуб 777"

Намалиха присъдата на бившия шеф на "Клуб 777" | StandartNews.com

Сливен. Намалиха присъдите на бившия шеф на групировката „Клуб 777” и хората му. Бургаският апелативен съд намали размера на присъдите на подсъдимите Атанас Ангелов Мъндев, бивш шеф на сливенската групировка на седмиците и неговите приближени Кольо Стоилов Иванов, Валери Христов Райков, Селим Мусов Кадиров и Петър Живков Петров и Иван Михайлов Илиев.

Те бяха осъдени от Сливенския окръжен съд по обвинение за организиране и участие в организирана престъпна група, създадена с цел да върши престъпления в страната и чужбина – склоняване на лица към проституция (чл. 155 ал. 3, вр. ал. 1 НК), набиране, транспортиране на лица за развратни действия (чл. 159а ал. 1 от НК), набиране, транспортиране, укриване и превеждане през границата на страната на лица, за да бъдат използвани за развратни действия чрез принуда, чрез обещаване, даване и получаване на облаги (чл. 159а ал. 1 НК и чл. 159в, вр. чл. 159б ал. 2, чл. 159а ал. 2, т.2, предл. 1 и т. 6 НК).

Групата е действала в периода 2002-2006 година. С решението си апелативните съдии са изменили постановените общи наказания на подсъдимите, както следва:

Общото наказание на Атанас Ангелов Мъндев е намалено от дванадесет години лишаване от свобода на седем години лишаване от свобода, а наложената глоба от 20 000 лв. е намалена в размер на 14 000 лв. Съдът е привел в изпълнение двегодишна условна присъда на Мъндев. Наказанието следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор.

Подсъдимият Кольо Стоянов Иванов също е с изменена присъда по обвиненията по чл. 321 ал. 2, чл. 359 в предл. 2, чл. 159а ал.2 НК, като общото наказание от единадесет години лишаване от свобода е намалено на седем години лишаване от свобода, а наложената глоба от 20000 лв. е намалена на 12 000 лв.

Подсъдимият Валери Христов Райков ще прекара седем години в затвора, след като на втора инстанция общото му наказание от единадесет години лишаване от свобода е намалено на седем години лишаване от свобода. Той ще следва да плати 12 000 лв. глоба, като глобата от 20 000 лв., наложена от Сливенския окръжен съд, е намалена.

Общото наказание на подсъдимия Селим Мусов Кадиров също е изменено от БАС, като от единадесет години лишаване от свобода, той е осъден на шест години лишаване от свобода, а наложената глоба от 20 000 лв. е намалена на 10 000 лв.

Бургаският апелативен съд е изменил, като е намалил наложената на първа инстанция присъда и на подсъдимия Петър Живков Петров, като общото наказание от шест години лишаване от свобода е намалено на пет години лишаване от свобода, а глобата от 10 000 лв. е намалена в размер на 8000 лв. Наказанието лишаване от свобода Петър Петров ще следва да изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, което също е промяна в първоинстанционната присъда, която разпорежда лишаването от свобода Петров да изтърпи при първоначален строг режим в затвор.

От десет години лишаване от свобода с решението на БАС първоинстанционната присъда на подсъдимия Иван Михайлов Илиев е изменена на шест години лишаване от свобода, а глобата от 20 000 лв. е намалена на 10 000 лв.

Решението на Бургаския апелативен съд подлежи на касационно обжалване пред Върховния касационен съд.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай