Млади художници правят инсталации в Трявна

Млади художници правят инсталации в Трявна | StandartNews.com

Талантливи ученици в 11-и и 12-и клас от родните школа по изкуства се включиха в уъркшоп за интерактивно изкуство, който се проведе в Трявна. Домакин на безплатното обучение, организирано от център за неформално образование и културна дейност "Алос", бе Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". В инициативата се включиха и Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука", София, Националното училище по изкуствата "Добри Христов", Варна, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, София, и Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", Русе.

Лектори бяха преподавателят в Националната художествена академия Рене Беекман, художничката в сферата на интерактивния дизайн и експерименталното видео Албена Баева, преподавателят по съвременно изкуство в СУ "Св. Кл. Охридски" Добрин Атанасов и арт педагогът Любен Кулелиев. За 6 дни те запознаха учениците с техниките за създаване на дигитални и механични интерактивни произведения, в които водещ елемент е участието на публиката. Освен теория, разбира се, имаше и практика. "Произведенията реагират на поведението на публиката по някакъв начин, трябва да се натисне бутон или педал например. Работихме в две направления - механична интеракция и дигитални интерактивни системи. Учениците направиха много интересни инсталации, докоснаха се до нещо различно от заложеното в учебната програма", разказва Добрин Атанасов. "У нас трудно достига информация за актуалните форми на изкуство. Ние сме се обучавали на тях извън България - в Германия, Чехия, Естония и къде ли не, и то с години. Сега се опитваме да предадем нашия опит", споделя Атанасов. Този уъркшоп е част от проекта "Паралелни стъпки, паралелни пространства", който стартира през 2011 г. в тревненската художествена гимназия. Броят на проведените обучения вече надвишава 30.

Единадесетокласникът от "Тревненска школа" Валентин Анков, който учи "Интериорен дизайн", е един от участниците. "Участвам за 4-а година в уъркшоп на Добри и Любо. Сега главно ни учиха как да програмираме", споделя Валентин. За Юсеф Ал Ахмед, ученик в 11 клас на Националната гимназия за приложни изкуства в София, този уъркшоп също не е първият. "Тези неща са иновативни и рядко могат да се видят у нас. Хората са свикнали да гледат скулптури и картини. Инсталациите обаче интегрират публиката. За да може да види самото изкуство, зрителят трябва да задейства творбата по някакъв начин", разказва Юсеф. Уъркшопът приключи с представяне на творбите на младежите в изложба, озаглавена "Акция/Реакция", в тревненската художествена галерия "Гъбенски". Граждани и гости на Трявна могат да я разгледат до 25 април. Следващият уъркшоп ще е в София с домакин Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай