Ловецът на тайни

Ловецът на тайни | StandartNews.com

Йордан Бакалов е първият цивилен, оглавил военното разузнаване

Политик от кариерата, отборен играч и запален ловджия застава начело на военното разузнаване. Номинацията на Йордан Бакалов за шеф на една от най-секретните служби в държавата бе посрещната с известно недоверие преди седмици - за пръв път цивилно лице ще влезне в "светая светих" на военната разведка. Другата по-дълбока причина са архивите на бившето Разузнавателно управление на МНО, които отдавна трябваше да бъдат предадени на комисията по досиетата на комунистическите служби. Досегашните началници на служба "Военна информация" упорита отказваха да предоставят документите с мотива, че съдържа чувствителни за сигурността ни тайни, които ще застрашат националните интереси. Бакалов

вече потвърди, че ще предаде архива

55-годишният инженер е един от малцината сини политици, останали верни на СДС през времената на разкол и поражения. Преди да скочи в политиката, той работи като научен сътрудник в института по цветни метали "Инженеринг", бил е и началник-цех в "Балканкар рекорд"-Пловдив.
Прощъпалникът на Бакалов в голямата политика са местните избори през 1995 г., които той губи като син кандидат-кмет от претендента на БСП Божидар Малинов. Кампанията обаче му помага да се утвърди начело на синята партия в родния му град. Впоследствие Бакалов е избиран за депутат от Пловдивска област в четири парламента, където се специализира в сферата на сигурността и контрола над тайните служби. Няколко пъти оглавява вътрешната комисия в Народното събрание. В битността си на народен представител той си изгради образ на човек, който не създава конфликти и не си печели врагове, работи дискретно и без скандали. Едновременно с трупането на стаж той се издига и по партийна линия - след 2000 г.

три пъти е избиран за областен шеф на СДС в Пловдив

По това време започва разцепването на синята партия с отделянето на ДСБ на Иван Костов, ССД на Стефан Софиянски и други "сини люспи". Йордан Бакалов остава верен на "Раковски" 134 и не взима участие в братоубийствената война в десницата. През 2005 г. се кандидатира за лидер на СДС, но губи от бившия президент Петър Стоянов. Две години по-късно при следващия лидерски двубой отстъпва на Пламен Юруков. Пловдивският политик е един от авторите на закона за досиетата, минава за твърд евроатлантик, който се ползва с доверието на западните правителства. През 2013 г. той неочаквано обяви, че се разделя с политиката и се отдава на академична дейност. Защитава дисертация и става доцент. Започва да чете лекции по национална сигурност в Нов български университет и в Колежа по икономика и администрация в Пловдив. Миналото лято Йордан Бакалов изненадващо бе назначен за вътрешен министър в служебния кабинета на проф. Георги Близнашки. Основната му мисия беше да се пребори с купуването на гласове. Битката излезе несполучлива, но поне този път подадените сигнали за изборни нарушения бяха сравнително по-малко. В твърде чувствителните сфери, където влиза синият политик, дори липсата на шум и медийни дандании минава за атестация за добра работа.
Иначе за ловната му страст се разказват легенди. На млади години тренирал вдигане на тежести и спортна стрелба. Оттогава се гордее с точен мерник, който му помага, когато подгони дивеча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай