Концерт в София за празника на Азербайджан

Обединени сме с българите в мартенските празници, заяви Н.пр. Наргиз Гурбанова

Концерт в София за празника на Азербайджан | StandartNews.com

На тържествена церемония във Военния клуб в София посолството на Азербайджан отбеляза най-слънчевия и благодатен за страната празник - Новруз. Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова поздрави всички присъстващи от българския елит и дипломатически корпус. "Азербайджанците и българите са обединени в специалното си отношение към месец март - двете страни празнуват любимите си традиционни празници тогава. Когато българските ни приятели отбелязват началото на пролетта, като празнуват Баба Марта на 1 март, азербайджанците продължават приготовленията за Новруз, един от най-важните празници, свързани с културата на много страни, включително на Балканите, Черноморския басейн, Кавказ и Централна Азия. Думата Новруз означава "Нов ден"

Това е сезонът на обновление и възраждане на природата. В продължение на над 3000 години хората отбелязват идването на пролетта с надеждата за начало на нов живот в деня на пролетното равноденствие на 21 март", каза посланик Гурбанова. И допълни: "Окуражаващо е, че през последното десетилетие Новруз придобива международна популярност. През 2009 г. е вписан в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. По инициатива на моята страна, през 2010 г. общото събрание на ООН обяви 21 март за международния ден на Новруз, което превръща отбелязването му в световно събитие. Да посрещнем пролетта заедно и нека духът на празника е жив през цялата година!", пожела на присъстващите тя. Специално за тър-жеството пристигна ректорът на Славянския университет в Баку проф. Нурлана Алиева. Празничната програма продължи с класически концерт от азербайджански произведения на камерна формация "Симфониета София" с диригент Кирил Ламбов. Публиката се наслади на великолепното изпълнение на оперния певец Осман Мусаоглу и оркестър "Шака зулу" с ръководител Минко Ламбов. По традиция гостите опитаха от невероятните азербайджански госби и сладкиши, които са задължителни за този празник. Някои от вкусните специалитети бяха приготвени лично от майката на Н.Пр. Наргиз Гурбанова, която е на гости у нас за юбилея си.

Азербайджанското тържество бе уважено от заместник министър-председателя Деница Златева, министъра на енергетиката Николай Павлов, началника на кабинета на президента Иво Христов, ректора на УНСС проф. Стати Статев, ректора на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" д-р Любен Тотев, ректора на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" проф. Георги Колев, ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев и целия дипломатически корпус.
Оля Ал-Ахмед

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай