Коледа зарадва Крумовград с нова сграда за 100-годишното читалище „Христо Ботев”

Коледа  зарадва  Крумовград с нова сграда за 100-годишното читалище „Христо Ботев” | StandartNews.com

Кърджали. Пред Коледа 100-годишното читалище „Христо Ботев" в Крумовград получи нова придобивка. Досега духовното средище се намира в монолитната бяла сграда в центъра на града, построена преди повече от седем десетилетия за културен дом с помощта на много родолюбиви хора. Но от години се рушеше, въпреки многобройните опити на общинското ръководство и читалищното настоятелство да я спасят и ремонтират.

„На добро да е! Пожелавам на читателите, самодейците и приятелите на читалището да съхраняват традициите и да ги предават на поколенията след тях", каза при официалното откриване кметицата Себихан Мехмед. Председателят на читалищното настоятелство Райчо Делев благодари на общината за разбирането и подкрепата, че след дълги години е намерено решение на проблема с материалната база на едно от първите читалища в Източни Родопи. Библиотеката и репетиционните зали вече ще се помещават в старата поликлиника, която бе обновена по проект, финансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Общоградският празник „С песен, усмивка и надежда" събра много жители и гости на града. Концертът продължи с участието на всички читалищни състави. В тържеството с песни в прослава на легендарния Капитан Петко войвода се включиха и потомци на тракицийци, за да отбележат 170 години от рождението на големия родолюбец. На импровизираната сцена край елхата пяха и групите „Пей, сърце", „Демет" и „Изворче".

Коледните и новогодишни празници в Крумовград започнаха преди 10 дни със запалване на градската 7-метрова елха. Специално за церемонията гостува група „Дивинитас" от София с огнено шоу. Подарък за малчуганите бе театралната постановка „Трупа без хралупа" от Пловдив. Ден преди Игнажден майстори–кулинари приготвиха огромна баница с късмети за здраве и сполука. В полунощ на 31 декември срещу първи януари общината организира народно веселие „Хоро се вие..." с оркестър „Родопска младост" и празнични илюминации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай