Калфин: Пазарът на труда може да приеме голяма част от българите в Гърция

Калфин: Пазарът на труда може да приеме голяма част от българите в Гърция | StandartNews.com

От южносъседското „Охи" се готвим и за лоши сценарии, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски

Пазарът на труда у нас ще може да поеме по-голяма част от нашите сънародници, които работят в Гърция основно в туризма и те ще компенсират недостига на квалифицирани кадри в този бранш. Това каза във Варна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. По официални данни българите, работещи в южната ни съседка са 120 000 души, а заедно със сезонните работници в туризма и селското стопанство достигат 200 000. Повечето са постоянно живеещи в южната ни съседка и според аташето ни по труда там засега няма индикации, че се готвят да се върнат в родината си, посочи още Калфин. Според него за заетите в сферата на домашните услуги се обсъждат различни варианти, сред които възможност за признаване на неформално образование.

„Това са хора, които в момента работят и не са на социални помощи. Така че би трябва да използваме максимално такъв потенциал в секторите на икономиката, в които има дефицит на кадри." Това каза вицепремиерът , който участва в провеждащото се в резиденция „Евксиноград" извънредно заседание на бюрото на Група „Работодатели" в Европейския икономически и социален комитет на тема „Висококонкурентен реален сектор за устойчив икономически растеж и заетост".

„Гръцкото „Охи" няма как да не се отрази на българската икономика и особено на търговския стокообмен, който е един от най-сериозните, които имаме. Това обаче не е окончателен изход от гръцката криза. Министерството на икономиката и правителството като цяло се готвят за по-лошите сценарии, но предстои да видим и каква ще е реакцията на международните финансови институции", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, който също участва в срещата.

Той посочи, че Гърция е пример за това какво би се случило с държавите, които не спазват строгата финансова дисциплина, която спазва България. Лукарски увери, че няма никаква опасност кризата при съседите да разклати нашата финансова система.

Гръцкият проблем на фона на процесите в Македония и Румъния очертава България като остров на финансова и икономическа стабилност. „Има сигнали от чуждестранни инвеститори, че България би могла да бъде много приветлива дестинация за нови вложения", посочи Лукарски. Той припомни, че чуждестранните инвестиции за първото 4-месечие на годината са над 210 млн. евро, което е три пъти и половина повече от размера им за същия период на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай