Изнасяме за САЩ машини и оборудване

Изнасяме за САЩ машини и оборудване | StandartNews.com

88% от всички износители от ЕС за САЩ са малки и средни предприятия, а 28% от стойността на експорта се формира от МСП, сочи проучване на ЕК. Конкретно за България, около 40% от износа за САЩ се прави от малки и средни фирми, каза Десислава Николова от Института за пазарна икономика на конференция за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. За 2013 г.

България е изнесла за САЩ стоки за 595 млн. лв. За 2014 г. стойността е почти същата - 606 млн. лв. Износът ни за САЩ е представен от широка гама продукти. Най-голям е делът на машините - 16%. След това са електрическото и електронното оборудване. "Съществена част от износа на България към САЩ сега се облага с двуцифрени мита. Най-високото мито е за непреработения тютюн - 45,3%. Сиренето е с 20% мито.

Има и стоки с нулево мито - машини, електрическо и електронно оборудване, лекарства, слънчогледово семе и т.н. Те заемат дял около 50% от износа ни за САЩ. При 40% от износа ни митата са значителни", каза тя. Според икономистите от ИПИ няма опасност САЩ да ни залеят с ГМО продукти сред подписване на споразумението за търговия. От САЩ у нас се внасят най-вече машини, електронно оборудване и минерални горива. При ръст на стокообмена между САЩ и ЕС инвестициите на САЩ в България може да се увеличат, смята Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай