Хотелиери на бунт, искат свое министерство

Хотелиери на бунт, искат свое министерство | StandartNews.com

600 души блокираха с жива верига пътя Бургас-Слънчев бряг

Бургас. Близо 600 хотелиери, ресторантьори и дребни търговци блокираха в сряда на обяд главния път Бургас-Слънчев бряг. Протестиращите спряха за 15 минути автомобилното движение, за да приковат вниманието на държавните институции.

Блокадата се състоя на изхода от Ахелой след като община Несебър отказа да парафира разрешение за протеста. Хотелиерите излязоха на пътя въоръжени с плакати, върху които бяха изписани всичките им искания. "Не пречете на туризма", "Искаме туристическа полиция", "Искаме 4-лентов път" бяха част от лозунгите, издигнати от туристическия бранш.

Протестиращите дълго скандираха "Искаме министерство на туризма". Всъщност това е и една от основните претенции на работещите в областта на туризма. Хотелиерите смятат, ако се обособи отделно министерство, което да отговаря за туристическия сектор, трупаните от години проблеми ще бъдат решени. От бранша настояват още Слънчев бряг и останалите курорти да бъдат обособени като самостоятелни административни единици със собствена структура, автономно управление и финансиране.

Другият приоритет според протестиращите е изграждане на 4-лентов път от Бургас до Слънчев бряг. "Недопустимо е туристите да пътуват с автомобил от София до Бургас за 3 часа, а след това да пълзят още два часа и половина до Слънчев бряг", коментира хотелиерът Венелин Ташев.

Друго искане на хотелиерите е да бъде създадена туристическа полиция към РПУ-Несебър. "Престъпността в курорта е голям проблем, командированите през лятото полицаи не са достатъчни, за да се справят със спецификата на престъпността", коментира шефката на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова. В дългия списък с искания, издигнати от хотелиерите на протеста, са облекчен визов режим за туристите от Русия и стабилна държавна политика, която да подготви качествени и обучени кадри за туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай