Хирурзи отстраниха 20-килограмова киста

Хирурзи отстраниха 20-килограмова киста | StandartNews.com

Стара Загора. Хирурзи от многопрофилната болница за активно лечение"Св. Иван Рилски" - център в областния град отстраниха успешно над 20-килограмова киста от корема на 38-годишна жена. Спешната операция е била извършена от смесен екип на хирургичното и АГ-отделението в здравното заведение. Хирурзите Гео Цировски и неговият колега д-р Георги Карабойдев, акушер-гинекологът д-р Калина Пиперкова и анестезиолозите д-р Станислава Белоева и д-р Николай Лазаров са успели да спасят не само живота й, но да запазят и детеродните и възможности, съобщиха от болницата.

Първите признаци на заболяването се проявяват преди около 3 години. От 1 година състоянието на жената станало нетърпимо тя и тръгва да търси лекарска помощ. Пациентката нямала здравни осигуровки и е трайно безработна. От 2 месеца се водела на отчет като онкологично болна, но лечение до този момент не е предприемано. „Въпросът с липсата на здравни осигуровки и за момент не е бил обсъждан, защото човещината е най-важна в такива случаи", посочва д-р Цировски.

Спешната операция е била предприета въпреки големия риск за живота на пациентката. Хирурзите успяват да извадят 18 л течност от кистозното образувание и да отстранят близо 3 кг туморно образувание, произхождащо от единия яйчник. Експресното патохистологично изследване е потвърдило, че става дума за доброкачествен кист-аденом и хирурзите запазили другия яйчник и детеродните органи на жената. След операцията тя тя се чувствала добре, била с нормализирано телосложение и скоро щяла да бъде изписана.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай