Хиляди отново протестират под прозорците на властта

И нашенци в чужбина се присъединиха към недоволството на народа, 20 000 пяха "Мила Родино"

Хиляди отново протестират под прозорците на властта | StandartNews.com

София. 20 000 пяха с ръка на сърцето "Мила Родино" под прозорците на властта. Площад "Независимост" в столицата почерня от хора в третия ден на масовите протести.

Недоволството, тръгнало след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, прерасна в бунт срещу политичестия модел на управление. "Оставка" и "Не на олигархията" скандираха хората под прозорците на кабинета. И зовяха: "Орешарски, ела при нас".

В 18,30 ч. хиляди започнаха да прииждат на жълтите павета. Те надуваха свирки, удряха тъпани. Стотици национални знамена се вееха на площада. Протестиращите бяха млади, образовани хора, студенти, майки с деца, интелектуалци.
Те настояваха за нов вот за парламент, но само след промяна на избирателния кодекс, който да гарантира смяна на управленския модел. Някои се обявиха за електронни избори и ремонт на конституцията.

Не желаем старите да се връщат, искаме пресичане на връзките между партиите и корпоративните интереси, обясняваха хората. А социолозите коментираха, че за първи път на площадите са активните българи - между 30 и 50 години, които работят и имат гражданска позиция. Голямата част от тях досега са били в групата на негласуващите, защото не са вярвали, че могат да бъдат чути.

Мирният протест мина в приповдигнато настроение за разлика от тъжните лица по време на февруарските бунтове. Стотици полицаи охраняваха шествието. В него се открояваше младеж, облечен като презерватив, който развяваше плакат срещу политическите лидери.

По същото време във Варна близо 2000 недоволни се събраха пред общината край грамадата в памет на Пламен, който се самозапали. Протестиращите блокираха движението по централния булевард „Мария Луиза", пуснаха само два автобуса. Варненци излязоха с децата си като развяваха национален трикольор. Те скандираха: „Оставка" и „Мафия". Хората в Добрич, Благоевград и Пловдив отново излязоха на бунт с искане областните им управители да не са посочени от ДПС.

Навсякъде площадите бяха пълни с хора от всякакви прослойки - от чиновници, през собственици на фирми, до такива с видимо доста висок житейски стандарт. Сред протестиращите бяха представители на изкуството, актьори, журналисти, дори магистрати и адвокати. Те не издигаха партийни лозунги. Познатите лидери на протестите от последните четири месеца останаха на заден план. Никой от тях се отитваше да оглави сега народното недоволство.

Емигрантите ни в чужбина също излязоха по улиците. В австрийската столица Виена българи подкрепиха протестите в родината си с митинг пред сградата на българското посолство. 80 души са се включили в недоволството на нашенците в Лондон.

Дебат за нужните политически промени започна вчера във Фейсбук. Хората предлагаха намаляване на държавната субсидия за партиите и преразглеждане на правото на депутатски имунитет.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай