До 2 май работим за правителството

До 2 май работим за правителството | StandartNews.com

През тази година ще работим до 2 май, за да си платим данъците към държавата, изчислиха от Института за пазарна икономика. Това е денят, в който хората спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Датата показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. От ИПИ наричат тази дата Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day. От 2 до 12 май хората наглед са "освободени" от държавата, но реално това ще бъдат дни, които ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни са бюджетният дефицит за 2015 г.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един ден, измерено чрез очаквания БВП. Затова са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Данъчната тежест обаче е различна за отделните хора. За българите от средната класа денят на свобода от правителството ще дойде чак през лятото. А за тези, които не работят или работят "на сиво", денят на свобода идва много по-рано.

Най-много дни през 2015 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За акцизите са нужни 19 дни. За осигуровките трябват 30 дни - 21 дни за социалните вноски и 9 дни за здравните. За подоходните данъци са нужни 12 дни, а за корпоративните данъци - 7 дни. За миналата и за тази година бюджетният дефицит е 5,5 млрд. лв., което означава 25 дни за отработване. Това означава една година, в която гражданите вместо да ползват почивка, да работят за държавата, изчислиха от ИПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай