Днес е Велика сряда от Страстната седмица

Днес е Велика сряда от Страстната седмица | StandartNews.com

София. Днес отбелязваме Велика сряда от Страстната седмица или Седмицата на страданията, която е последната от живота на Исус Христос. Тя започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото възкресение на Великден. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

На старобългарски страст означава страдание. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени страстна седмица.

на Велика сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното мирó. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

Всички епархии на Българската православна църква ще отслужат Преждеосвещена Света Литургия. Литургията в митрополитския храм на Пловдив "Св. Марина" ще отслужи Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Началото е от 9.00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай