Дъжд и гръмотевици цяла седмица

Дъжд и гръмотевици цяла седмица | StandartNews.com

Бури с гръмотевици и градушки се очакват до края на седмицата в цялата страна, предупредиха синоптиците. Вятър от запад-северозапад ще понижи температурите. В София минималните ще бъдат около 7 градуса, а максималните от 17 до 20. Метеоролозите предупредиха, че днес въздушната маса над България ще бъде силно неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд, главно над централните и източните райони.

В западната част от страната още от сутринта ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. По-късно облаци и дъжд ще има почти навсякъде. В някои райони валежите ще бъдат краткотрайни, а в други се очакват порои, придружени от гръмотевици и градушки. Първоначално вятърът ще е слаб, в западната част от страната от северозапад, а в източната - от югоизток. По време на гръмотевичните бури обаче той рязко ще променя посоката и скоростта си. До четвъртък максималните температури ще бъдат от 22-23 градуса в западните райони, а до 30 градуса на места в Източна България. Ще има временни разкъсвания и намаления на облачността, но над повечето райони ще преобладава облачно време. Затопляне и покачване на температурите се очаква в петък.

Следят нивата на реките

През изминалото денонощие повечето речни нива в страната са се понижавали или са се задържали, съобщиха вчера от екоминистерството. Незначителни повишения са отчетени на отделни измервателни станции. В следващите дни по-значителни повишения на водните нива на реките се очакват във водосборите над яз. "Панчарево", на реките Владайска, Банкенска, в горното течение на реките Лесновска, Батулийска, Искрецка и Малък Искър. От ведомството отчитат понижение с 4 см на нивото на реките от Дунавския басейн. Без промяна са нивата на наблюдаваните реки в Черноморския басейн. От МОСВ уверяват, че нивата на реките в Източнобеломорския басейн са се изменили незначително, а тези от Западния са се понижили с до 2 см. "Прогнозираните валежи днес и утре не се очаква да доведат до значително покачване на водните количества в реките поради ниската почвена влага", обявяват от МОСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай