БСП: Либерализацията на пушенето не е крачка назад

БСП: Либерализацията на пушенето не е крачка назад | StandartNews.com

София. „Въпросът е, че България не е София. Представете си какво се случва в една селска кръчма", заяви Татяна Буруджиева от Коалиция за България в ефира на Нова ТВ по темата за възможната отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места.

Тя бе категорична, че няма да се пуши навсякъде, а само в обособените за това пространства. В малките заведения и там, където няма такава възможност, не се предвижда да се пуши.

"Законът като цяло остава да си действа. Промяната е в два момента - там, където заведенията имат отделна зала, която е достатъчно проветрена и с достатъчни условия, да може в нея да се пуши, и другото нещо е след 22 ч. - в баровете", обясни Буруджиева.

"Това не е крачка назад. Не бива да се притесняваме да поправим един закон, когато той не действа, не се спазва и се лъже. Няма какво да се заблуждаваме, всички сме ходили достатъчно по заведенията", коментира народният представител.

„Не разбирам защо постоянно трябва да действаме с тоягата. Трябва да има възможност за избор", каза Татяна Буруджиева.

„Има много сериозни данни как се отразява това нещо на бизнеса", посочи още тя.

На въпрос каква е позицията на ДПС, Буруджиева отговори лаконично, че нейното впечатление от водените разговори с ДПС е, че позициите не са абсолютно еднакви и че няма да взимат единно партийно решение.

В студиото на БНТ дебатът за евентуалното отпадане на тоталната забрана за пушене беше между Добрин Данев, депутат от Коалиция за България, и Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ.

Според Данев броят на пушачите през миналата година се е увеличил със 70 000. Това, според него, доказва и доклад на Агенция Митници за нараснала продажба на цигари с 6,5 %.

Даниела Дариткова отчете, че България е на първо място по смъртност и заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания. "Онкологичните заболявания растат, имаме сериозно демографско неравновесие", посочи тя.

„Ако наистина искаме разходите за здравеопазване да бъдат ефективни, ние трябва да заложим на превенцията. Няма ръководство и експерти в здравеопазването, които да не подчертават, че пушенето има пряко отношение към голям брой заболявания", каза Дариткова.

Депутатът от ГЕРБ посочи още, че в малките населени места, където заведенията нямат вентилация или отделни салони, майките с деца няма къде да отидат през зимния сезон, ако се пуши вътре.

По темата за либерализацията на режима за тютюнопушене в ефира на бТВ спориха Десислава Атанасова от ГЕРБ и Спас Панчев от Коалиция за България. Бившият здравен министър нападна остро управляващите с аргумента за здравето на българите. Тя акцентира върху пасивното пушене на хората, които стоят в задимени помещения, дори да не палят цигара.

"Ресторантите фалират, много хора пушат, аз самият не съм пушач", коментира Спас Панчев. Той не изключи възможността промяната да не бъде одобрена в парламента.

"Ще гласуваме по съвест, колегите от "Атака" имат свой проект, ДПС ще гласуват разнопосочно, доколкото чувам", посочи Панчев.

Атанасова беше категорична, че ГЕРБ ще отстояват пълната забрана, която беше въведена от тяхното правителство.

"Забраната за пушене е едно от най-хубавите и прогресивни неща, които направи нашето правителство", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Разбира се, че подкрепям забраната за пушене. Затова сме внесли закон и сме го гласували. И в това отношение ни връщат назад. На първо място сме по ракови заболявания, какво ли не, и само се оплакваме", коментира бившият премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай