Братовчед на Максим: Не се изкуши от светското

Майката на патриарха била болезнено вярваща

Братовчед на Максим: Не се изкуши от светското | StandartNews.com

София. "Патриарх Максим беше една голяма личност в рода ни. Изключително принципен и съм силно убеден, че не е имало и един случай, в който да наруши принципа на вярата в Бога за сметка на някакви други светски отклонения”. Това каза първият братовчед на негово светейшество Петко Борджуков пред бТВ.

Той сподели, че майката на Максим била болезнено вярваща. „Сигурно й е било трудно. Може би вярата в църквата и в Бога й е помагала да понесе липсата на сина й. Тя имаше и друг син, който може би попълваше тази празнота. Но тя винаги е подкрепяла своя син Марин с духовното име Максим”, каза Борджуров.

Той определя времето, в което Максим е начело на Българската православна църква, като епоха, в която отношението към него не е било еднозначно, „но той със стоицизъм е отстоявал на всичко и може би единствено вярата му в Бога го е подкрепяла и го е държала на ниво”.

Борджуков казва, че патриархът му е споделял много лични неща, сред които „службата, която изпълняваше, и усилията, които на тази възраст полагаше да удържи на отговорния пост, който заемаше”. Неговият дух сигурно ще остане и вярвам, че бъдещето ще покаже това”, споделя още първият братовчед на починалия патриарх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай