Бокова иска Чудесата в ЮНЕСКО

Бокова иска Чудесата в ЮНЕСКО | StandartNews.com

София. Магурата и Белоградчишките скали имат всички шансове да влязат в ЮНЕСКО. Това стана ясно от думите на генералния директор на организацията Ирина Бокова по време на Осмата конференция на министрите на културата по въпросите на културното наследство в Югоизточна Европа.

България има толкова много още какво да включи в списъка за нематериалното културно наследство. Знам, че се работи по евентуалното включване на Магурата и мисля, че това е напълно възможно да стане. Белоградчишките скали също биха могли да влязат в списъка, подчерта тя.

Националната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България" определи именно тези два обекта да кандидатстват за ЮНЕСКО.

Бокова напомни, че към момента България има само два обекта, включени в списъка на световното нематериално културно наследство - Бистришките баби и Нестинарството.

Убедена съм, че можем да изградим по-интегрирано културно пространство в целия регион, където културното многообразие процъфтява, допълни шефката на ЮНЕСКО.

Тя посочи, че би могло да се направи разширение на Казанлъшката гробница, да се включат някои от останалите открити гробници. България може да помисли много сериозно и за един смесен паметник на културата, който има и природна, и културна значимост и се надявам това да стане по време на моя мандат, смята Бокова. ЮНЕСКО насърчава сътрудничеството между съседните държави да включват трансгранични паметници. Сърбия, Босна и Херцеговина и Черно гора работят по включване на карстови пластове като природен паметник на културата, отбеляза тя.

България наистина се превръща в лидер в региона, а и в по-голям мащаб в областта на опазването на традицията на фолклора и на нематериалното културно наследство, коментира директорът на ЮНЕСКО.

Все повече политически лидери разбират, че културата означава работни места, приходи и човешко развитие. На фона на икономическите трудности културните индустрии се развиват най-бързо. Ние искаме да подкрепим тази тенденция. Една нова форма на икономика се заражда в света. Тя е свързана с дизайна, производството на филми, фестивалите, културния туризъм и това е нещо, което аз много силно искам да подкрепя в региона на Югоизточна Европа. За да стане това възможно, трябва да има по-тясно културно сътрудничество, каза Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай