Благословил ни преди да издъхне

Самотник, обединител и будител

Благословил ни преди да издъхне | StandartNews.com

София. Патриархът се пресели във вечността с ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чеда в България и извън пределите на родината последен богослов, съобщи главният секретар на Светия Синод епископ Наум. Той призова всички миряни да се помолят за Максим.

Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота, се казва в официалното съобщение на Светия Синод за смъртта на патриарх Максим. От сутринта камбаните на храма "Св. Александър Невски" бият траурно.

Един от последните будители

Патриарх Максим управлява изключително мъдро, с търпение и такт. Той запази единството на Българската православна църква, каза Варненският митрополит Кирил. По думите му Максим е бил един от последните народни будители. 

Беше кормчия в бурното житейско море

Скърбя, защото в това житейско море, което е толкова бурно и неспокойно, патриарх Максим беше кормчия, каза сливенският митрополит Ионикий през Бургас Нюз. Той управляваше и обединяваше с много деликатност, вяра и богопреданост. Изказвам най-дълбоки съболезнования, защото патриарх Максим беше не само софийски митрополит, но и български патриарх. Цялата църква трябва да се моли, защото страшен е смъртния час. Скръбта е голяма, но ще се моля за него докато съм жив.

Ще го запомня с всички най-добри качества

Ще запомня патриарх Максим с всички най-добри качества, които притежава един патриарх. Това каза русенският митрополит Неофит по повод кончината на патриарх Максим, цитиран от БТА. На въпрос какво предстои оттук нататък митрополит той каза, че заминава за София за "уреждането на този траурен момент". "Каквото реши Светият синод, съгласно устава. Като се събере, той ще реши на кого какво", заяви митрополит Неофит.

Никой не успя да спечели доверието му

Патриарх Максим беше един самотен човек. Никой не успя да спечели доверието му. Нито един от митрополитите нямаше тази близост, която би трябвало да имат с патриарха, заяви председателят на партриаршеския храм "Ал.Невски" епископ Тихон. Според него никой, освен най-близките му, не се е постарал да търси неговия опит, мъдрост и душевност. Който и да е новият патриарх, той ще е избран от Господ, допълни епископът.

Спаси църквата

Патриарх Максим спаси църквата в България да не бъде унищожена. Това е едно от най-големите му постижения, коментира отец Иван по ТВ7. Човек трябва да бъде и политик, за да си свърши работата, но да не обиди никого. Не помня той да е уволнил свещеник. Имаше много, които искаха да се възползват от положението си, за да навредят на някого, то той не. Той вечно се бореше да спаси църквата от неверието, каза отец Иван.

Беше благ и скромен

"Патриарх Максим съумя да запази Българската православна църква единна, въпреки голямото изпитание, което имаше", каза архимандрит Василий, игумен на Чипровския манастир. "Не съм имал много допирни точки с патриарха, но от срещите си с него го познава като благ и скромен човек. Патриарх Максим е един достоен патриарх на Българската православна църква и пример за всички православни църкви", каза още той.

Загубихме примерно упорство в доброто

"С кончината на патриарха, загубихме примерно упорство в доброто", каза секретарят на архиерейското намесничество на хасковска духовна околия отец Серафим. Той допълни, че през 12 -вековната история на Българската църква Максим най-дълго е предстоятел от всички наши патриарси. "В най-трудните времена на войнстващ атеизъм той биде хулен, биде упрекван, което стоически претърпя. И в по-новото време на демокрация също беше подложен на несправедливи обвинения. С пример на архипастир ги понесе със смирение и устоя в доброто, в единството на църквата ни“, каза още отец Серафим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай