Безплатна дограма и измазване на стената

Безплатна дограма и измазване на стената | StandartNews.com

Сключени са 247 договора за повишаване на енергийната ефективност

Първите ремонтирани блокове по програмата ще бъдат готови през есента

Първите санирани панелки по програмата за повишаване на енергийната ефективност трябва да са готови в края на лятото или началото на есента. Вече има над 450 сключени договора със сгради за безплатно извършване на ремонтите. Контрактите са сключени тристранно - между етажните собствености, общините и Българската банка за развитие. По тези сгради вече започват дейности по енергийно, техническо и конструктивно обследване. Още толкова молби към момента са подадени за финансиране и са одобрени, като с тези сгради тепърва ще се сключат договорите. В страната са регистрани над 1500 сдружения на собствениците.

По програмата ще се даде възможност да се сменят вертикалните щрангове с хоризонтални, така че при отчитане на парното всеки апартамент да получава индивидуална сметка, вместо както е сега потребената от блока топлоенергия да се разпределя между абонатите по сложна формула. Този ремонт е по желание на собствениците в блока, но се финасира изцяло по програмата. Единствената инвестиция за съседите са радиаторите в апартамента им. Програмата заплаща и смяна на дограмата, като при тази дейност изпълнителите са длъжни да обърнат прозорците, да измажат стената и да я възстановят в първоначалния й вид за сметка на програмата.

По програмата за повишаване на енергийната ефективност се заплаща и смяна на дограмата. Изпълнителите са длъжни да обърнат прозорците, да измажат стената и да я възстановят в първоначалния й вид, като това е безплатно за собствениците на жилището

Градът ще стане по-приветлив
Васил Узунов, кмет на община Брезник

Включването на четири блока в град Брезник в Националната програма за енергийна ефективност на многофамrлни жилища ще направи по-приветливо едно кътче на града, защото и четирите сгради са на едно място. Саниранeто им безспорно ще е полезно и за собственици на апартаментите в блоковете, но не бихме искали да се хвалим, преди да е завършена работата. Общината успя да е сред първите с подписани договори и със сдруженията на собствениците и за получаване на безвъзмездна финансова помощ по програмата. Хората се съобразиха с правилото, че първите по време ще са първи и по право. Наложи се да търсят съседи в чужбина и малко правна помощ, но се справиха. Вече имаме избрана фирма, която да направи енергиен одит на блоковете. Изчакваме процедурните срокове, за да подпишем договор. В Брезник има още един жилищен блок, който отговаря на критериите за прилагане на мерките за енергийна ефективност, но собствениците все още не са се организирали. Като администрация ще направим всичко необходимо, за да се възползваме от предоставените от програмата възможности и да завършим започнатото. Едва тогава наистина ще имаме повод да се похвалим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай