Без глоби за счупени стъкла

Без глоби за счупени стъкла | StandartNews.com

КАТ прави жест към пострадалите шофьори

КАТ ще направи реверанс към софиянци и няма да ги глобява, ако карат с пукнати стъкла на колите. Подобен проблем имат близо 10 000 столичани, чиито автомобили бяха потрошени от градушката във вторник. Пътните полицаи ще правят компромис и за пострадалите от стихията фарове и стопове. Това обаче ще важи само до края на месеца.

Много шофьори обаче нямат шанс дотогава да сложат нови стъкла на колите си.

За тях се чака най-малко две седмици, защото сервизите не смогват с доставките.

Общо около 50 000 автомобила се наредиха на опашка при офисите на застрахователните компании заради щетите от падналия град с големина на яйце. Много софиянци си бяха взели отпуск, за да могат да дочакат реда си.

14 дни без кола заради градушката

Минимум 14 дни се чака за доставка на ново стъкло за автомобила след градушката. Толкова трае и ремонтът в автобояджийски сервиз за изправяне на огънатите ламарини, показа проверка на "Стандарт". Леденото торнадо в София във вторник нанесе щети на над 50 000 автомобила, като повече от 10 000 са с изпочупени стъкла и фарове. Заради природното бедствие отпускарските планове на мнозина софиянци са пред провал. Още от ранни зори вчера се образуваха огромни опашки пред офисите на застрахователните компании от шофьори с изпотрошени коли. По-голямата част от чакащите бяха със счупени предни и задни панорамни стъкла, имаше много хора, останали без фарове, стопове и други повреди от ледените зърна. С надупчени и огънати ламарини бяха почти всички автомобили в столицата. Почти всички застрахователни компании обявиха, че удължават традиционния срок, в който клиентите могат да заведат щетите си. Сроковете варират от две седмици до месец или без ограничения, както предлагат от "Бул Инс" и "Армеец".

Заради струпването на стотици хора и автомобили пред застрахователните офиси се бяха образували и големи задръствания, което към обедните часове наложи и намесата на КАТ. На много места организацията не бе на ниво и чакащите спореха помежду си за реда. Някои прибягваха до саморегулация с номерца, на други места от самите застрахователни дружества раздаваха номера на опашката, за да може всеки да пази реда си. Не бяха малко и скандалите, на места се стигна и дори до бой между нетърпеливи шофьори. Повечето от софиянци си бяха взели отпуск, за да могат да заведат щетите по автомобилите си. Вчера средно на опашка се чакаше между 2 и 5 часа. Пред сервизите за смяна на автомобилни стъкла също имаше огромни опашки.

От "Кобра", един от най-големите и популярни в София, вече записваха хора за следващия ден, като по обяд записани бяха близо 200 автомобила, а до същия час на деня от сервиза бяха успели да обработят едва около 80 коли. "Трудно е, но се опитваме да помогнем на хората, според силите и възможностите си. Има достатъчно стъкла, но просто физически няма как да обработим толкова много коли. Средно за около 1 час се поставя стъкло на кола, а един работник за деня може да постави не повече от 8 - 9 стъкла", обясни пред "Стандарт" управителят на "Кобра" Георги Йотов. В тенекеджииските работилници пък вече приемат заявки за ремонт на коли от 1 август нататък. Майсторите доволно потриват ръце, тъй като не помнят такъв наплив от коли с огънати ламарини от години.

"Връщаме клиенти, защото не можем да смогнем, препращаме ги към наши колеги или записваме за след месец, два", обясни тенекеджия. Голяма част от шофьорите недоволстваха от сроковете, с които работят както застрахователи, така и сервизи, тъй като им предстоят летни отпуски и пътувания. "Обясниха ми от сервиза, че колата ще е готова до един месец, а аз трябва да пътувам за морето след две седмици", вайкаше се софиянец. Друг след два дни щял да пътува до Гърция, а е със счупено стъкло и се надява до петък сутринта да се справи със ситуацията, за да може да замине със семейството си.

Дълга опашка имаше и в района на "Военна рампа", където е мястото за огледи на ДЗИ. Там се стигна и до скандал между чакащите, тъй като се бяха образували две опашки - едната откъм "Орландовци", а другата откъм надлез "Надежда" и спорът беше кои са се наредили първи. От ДЗИ обясниха, че удължават срока за оглед до 25 дни. Пред офиса на "Булстрад" на бул. "Константин Величков" също се извиваше дълга опашка от коли. От компанията успокояваха клиентите си, че имат един месец за завеждане на щета. Най-малка бе опашката пред "Виктория", където приемаха уведомления за щети и декларация без необходимост от предварителен оглед заради извънредната ситуация с градушката. По обяд от "Армеец" обявиха неограничен срок за завеждане на щети от градушката - в удобно за всеки време, което доведе до рязък спад на опашката. От "Бул Инс" също работят с удължено работно време и ще приемат автомобили през почивните дни до края на месеца.

Там също няма ограничения за завеждане на щетите от падналия леден дъжд над София. Подобно бе положението и при другия голям застраховател "Лев Инс". Застрахователните брокери пък обясниха, че на опашките има голям процент от хора, които не са прегледали точно клаузите си в договорите си и са с обикновено "Автокаско" или дори само с "Гражданска отговорност".

Двете застраховки не покриват щети, нанесени от природно бедствие. "Има различни видове "Автокаско", най-оптималният е "Каско +", която покрива и такива щети от градушка. Много е важно гражданинът да види точно какви клаузи има в договора, преди да дойде да се нареди на опашката. Обикновените застраховки дори и Каско, касаят само кражби и няма как гражданинът да очаква обезщетение за щетите от градушката", обясни застраховател. Опциите за покриване на щетите също са различни.

Собствениците на нови автомобили до 7 години имат възможност да получат възлагателно писмо и да бъдат обслужени във фирмените сервизи на съответните марки автомобили. Тези с по-стари коли могат да бъдат обслужени от оторизираните или доверените сервизи на застрахователя. Имат възможност и да получат обезщетение при предявяване на фактура и сумата да им се преведе по банкова сметка. Всичко зависи от застраховката, която те са сключили.

КАТ няма да глобява за счупени стъкла

Пътните полицаи правят реверанс към софиянци и няма да налагат санкции за шофьорите, които управляват колите си с пукнати или счупени стъкла до края на месеца. Отделно от "Пътна полиция" обявиха, че в случаите на счупени предни стъкла, които са подменени и нямат стикер да преминат годишен технически преглед, също няма да се налагат глоби. Изисква се единствено уведомление, че автомобилът е технически изправен. Такова се издава от транспортното министерство. За винетки и Гражданска отговорност пък се издават дубликати.

"Армеец" работи извънредно

От "Армеец" обявиха, че освен в София клиентите ще могат да заявят своите щети и в центровете в страната - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Перник, Благоевград, Казанлък, Плевен, Хасково, Габрово и Ловеч. По този начин от компанията разчитат да облекчат хората и да се избегнат огромните опашки. Отделно в центровете за регистрация на щети ще се приемат заявления с удължено работно време. Увеличава се и срокът за подаване на заявления от 7 на 15 работни дни. Формуляр "Уведомление за щета" може да бъде изтеглен от сайта на дружеството www.armeec.bg , секцията "Помощ при щета". Необходимо е да се представи документ за собственост на увреденото имущество (за пострадалите автомобили - регистрационен талон). Допълнителна информация и съдействие клиентите на дружеството могат да получат от денонощния контактен център на телефон 0700 1 39 39 или в центровете за регистрация на щети в София.

Служебният мерцедес на Фандъкова потрошен

Градушката не е пощадила и служебния мерцедес на кмета на София Йорданка Фандъкова. Колата е със счупено предното стъкло и набита броня. Заради огромните опашки, извили се пред застрахователните компании от пострадали собственици на автомобили, градоначалникът разпореди вчера на ръководството на СДВР да осигури обществения ред в районите, в които се правят огледи.

Паника за нова буря в Монтана

Масова паника бе обзела жителите на Северна България, след като от Агенцията за борба с градушките обявиха вчера, че очакват градоносни облаци над Видин с фронт към Монтана, Враца и Плевен. "В момента работим усилено над Враца, където се образува фронт. Нямам информация за положението над София, защото не съм пред радара. Ние своевременно подаваме информация към различни служби - ВВС, Гражданска защита, летище София и др.", обясни вчера по обед шефът на Агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов. Такъв облак обаче през целия ден вчера не се появи и ракетите не бяха изстреляни. Все пак хората настояха от Агенцията своевременно да уведомяват при очакване на подобна стихия. "Ще искаме средства от държавата за възстановяване на щетите", обявиха кметовете на Монтана и Бойчиновци Златко Живков и Светлин Сретениев. От сряда сутринта комисии от общинари обикалят къщите и правят огледи.

В същото време кабинетът отпусна допълнително 1,2 млн. лв. за закупуване на противоградови ракети.

И Министерският съвет без прозорци

Градината във вътрешния двор на сградата на "Дондуков" 1 бе овършана от стихията. Купища стъкла и обрулени листа, засипали плочника, се почистваха от рано сутрин. В градината не се допускат външни лица заради опасност от падащи стъкла. Навсякъде са поставени ограждащи въжета и предупредителни табели. 90-годишният градинар на МС бай Герасим събираше с гребло пораженията по двора, докато по горните етажи на сградата започна скоростна подмяна на прозорци. По земята се въргаляха и откъснати маркучи от климатици. Възрастният човек тъкмо предишния ден беше окосил градината, разказаха служители.

Счупени стъкла, нарушени фасади и покриви са щетите по близо стотина сгради общинска собственост. Потрошени са прозорците на 55 детски градини и училища, 3 болници, 50 автобуса и 2 трамвая от градския транспорт. Щети има и по социални заведения и домове за възрастни хора и деца, читалища и театри. Огледите продължават, предстои оценка на щетите.

Премиерът нареди проверка за бурята

Премиерът Пламен Орешарски е наредил цялостна проверка за действията на държавата около бурята. Това стана ясно от думите на министър-председателя пред БНТ в сряда.

"Ще възложа цялостна проверка за действията на държавните институции около бурята в София", обеща той. От изявленията му стана ясно още, че по колата на съпругата му имало доста следи от градушката. "В центъра нямаше чак толкова щети, но по кварталите имаше", обясни още Орешарски. Той самият бил уведомен още преди две седмици, че се очакват значителни щети по реколтата. Затова и били отпуснати допълнителните средства за Агенцията за борба с градушките.

НАП дебне майсторите

НАП тръгна на проверки по сервизите. Причината са сигнали, постъпващи след силната градушка в София за неиздаване на касови бележки. При селекцията на фирми за проверка служителите на агенцията използват компютърната система за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП. Софтуерът автоматично избира онези обекти, в които отчитаният оборот значително се различава от този, който компании в същия бранш и на същата територия обявяват.

Експертите чакат и спекулации с тарифите за изправяне на ламарините на пострадалите от градушката коли. "Много некоректни хора у нас гледат на нещастието на хората като на златна мина. И това е било винаги", коментират пред "Стандарт" препатили. Още във вторник вечерта започна записването на часове в автосервизите за ремонт на ламарини и смяна на счупени прозорци. Заради огромното търсене се очаква и повишение на цената на тази услуга, коментират от бранша. За изглаждане на характерните след градушка вдлъбнатини по капаци и тавани на автомобилите масово се използва техника с вакуум, която заличава "дупката" и привежда детайла в почти идеален вид. Тарифата зависи от сериозността на щетата, но в най-честия случай се взимат по около 15 лв. за една вдлъбнатина. Интересното е, че вече има сервизи, които обявяват цени от по 20-25 лв. и нагоре. Отделно от НАП подхванаха магазините за автостъкла. Оказа се, че и търговците на този артикул, който е предимно внос от Турция, спекулативно са завишили цената двойно и тройно.

Алианц оглежда къщи 2 седмици

От "Алианц" уведомяват клиентите си със застраховка "Каско", чиито автомобили са пострадали в резултат на градушката, че срокът за регистрация на щети се удължава от 5 на 30 дни. Клиентите могат да регистрират щети и да получат повече информация на тел. 0800 13014. Клиентите с имуществени застраховки, чиито домове са пострадали, също могат да регистрират щетите си в удължени срокове до 14 дни вместо досегашните 3 дни.

Завеждаме щети и по мейла

Петрозар Петров, председател на Съвета на директорите на ЗД "Бул Инс"АД

- Г-н Петров, проверка на "Стандарт" показа, че пред офисите на много застрахователни дружества вчера се виеха опашки от изнервени и притеснени хора. Как беше ситуацията при вас?

- В централния ни офис на ул. "Джеймс Баучър" имаше доста хора пред офисите ни, но чак пък опашки нямаше. Някъде от порядъка на 15-20 минути най-много да са чакали хората.

- Записват ли се предварително часове?

- Не. Всички ликвидационни офиси още от вторник вечерта са с по-дълго работно време - от 8 до 20 ч, включително и в събота и неделя. Надявам се, че тази кампания със завеждането на щетите до една седмица ще отмине.

- При завеждане на претенциите за обезщетение на щети по МПС какви документи се изискват?

- Представят се само застрахователната полица и талон, нищо повече. И уведомление за събитието, разбира се.

- А бележка от Националния институт по метеорология и хидрология изисква ли се?

- От никакви институции не искаме никакво потвърждение.

- Трябва ли да се предостави видеоснимка като доказателствен материал?

- Не. Това са абсолютни глупости.

- В какъв срок от дата на настъпване на събитието може да се предявяват щетите?

- Срокът е удължен до 2 седмици, но може да го удължим до един месец. Би било нормално в едногодишен период от време хората да си оправят колите. Има и много паднали дървета по коли в София. По бул. "Дондуков" или по "Хр. Кабакчиев" ще видите колко изсъхнали дръвчета има, не говоря за парка или за Борисовата градина. Общината предприема всякакви действия, но в края на краищата тези дървета се знаят от една-две години. Ако едно такова изсъхнало дърво падне върху автомобила, то ще бъде тотална щета. Столична община също трябва да си влезе в правомощията.

- Може ли да се завежда щета и по интернет?

- Приемаме по имейла. Пострадалите може да предоставят копие от полицата за застраховане и талона. Но впоследствие те трябва да дойдат до ликвидационните офиси, за да бъдат снимани автомобилите.

- А какво се прави по отношение на имуществените щети?

- Нашите екипи са по места, защото това са преди всичко щети, касаещи счупване на външни стъкла, нараняване на мазилки, дограми и покриви. От сутринта сме създали още два допълнителни екипа, които обикалят София. Имуществените ще бъдат около 10% от тези по автомобилния парк. Жалко е, че българинът няма културата да се грижи за своето имущество - движимо или недвижимо.

- Имате ли необходимия финансов ресурс да обезщетите всички потърпевши?

- "Бул Инс" е една от компаниите, която от дълги години бе лидер в автомобилното застраховане. През 2005 - 2006 г. ние плащахме две големи градушки, а през 2008 г. направихме една много сериозна презастрахователна програма и сме една от компаниите, която първа покри риска "Природни бедствия", включително и градушка в България. Така че ние ще плащаме до някакъв изключително нисък лимит, оттам нагоре всичко това ще получим от нашите презастрахователи, защото рискът се носи от тях. Въобще не трябва да се съмнявате за каквито и да е финансови средства.

- За какъв период от време хората ще си получат парите?

- Щетите, които касаят огледала, стъкла и т.н. по най-бързия начин ще бъдат изплатени, не персонално на клиентите ни, а на сервизите, където ще бъдат поставени. В период от една седмица. Пребоядисването, изчукването е един малко по-дълъг процес, да се надяваме, че за 6 месеца ще се справят всички сервизи в България с това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай