БЧК подпомага пострадалите от Добрич с 449 000 лв.

БЧК подпомага пострадалите от Добрич с 449 000 лв. | StandartNews.com

Добрич. Националният съвет на БЧК предоставя на пострадалите от наводнението в Добрич 449 000 лева, съобщи кметът Детелина Николова. Общественият съвет за разпределение на даренията разгледа всички постъпили молби от граждани и направи предложение как да бъдат разпределени средствата сред общо 700 семейства и домакинства. Най-много, по 1 600 лв., да получат 80 домакинства, останали без жилищни имоти или със силно разрушени такива, предлагат от Обществения съвет. 480 семейства, които отговарят на другите четири критерия –с унищожени над 50% от застроената площ и покъщнина, с деца до 18 г., самотно живеещи възрастни хора над 65 г., лица с увреждания над 50%, да получат по 625 лв., а за 140 домакинства с нанесени щети в имота са предвидени по 150 лв.

Тази информация е предоставена и на Български дарителски форум. Тази седмица ще заседава управителният съвет на организацията, който ще реши за начина и обема на даренията, които ще бъдат предоставени на пострадалите от Добрич.

Към средата на месец август фирми за строителни матерали от цялата страна ще разпределят набрани строителни материали, каза Детелина Николова. Организацията от Русе "Каритас", която също направи кампания в полза на засегнатите в Североизточна България, също е поискала списъка на домакинствата за техните необходимости от бяла техника и строителни материали. Списъкът е изпратен и организацията ще прецени как да подкрепи пострадалите семейства.

Общината е изпратила информация за пострадалите семейства и на други фирми и организации от Добрич. На фирма "Господинов и синове" е предаден списък с 275 домакинства, за подкрепа със строителни материали. С матраци ТЕД са подпомогнати 51 домакинства, фирма "Никора" е дарила 10 семейства с мебели, а авиокомпания "ХЕЛИ ЕР" е предоставила на 9 семейства финансови средства. Софийска фирма сама е избрала две от пострадалите семейства с изцяло разрушени къщи и ще им помогне с изграждане на нови домове, информира Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай