Бъчварова: Оттегляме промените в бюджета, засягащи МВР

Бъчварова: Оттегляме промените в бюджета, засягащи МВР | StandartNews.com

Управляващите оттеглят текста от Закона за държавния бюджет, които предизвикаха недоволството в МВР и отприщи вълна от недоволства и протести в цялата страна. Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В понеделник започват разговори със синдикалните организации в МВР.

"Днешният разговор е едно сближаване на позициите със синдикатите", коментира Бъчварова.

„Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси. Детайлите ще бъдат уточнени от техните представители в разговорите", посочи Бъчварова.

Тя уточни, че в рамките на предстоящите разговори ще се говори по всички важни теми и ще се търси по-дългата перспектива на реформата в МВР.

В Народното събрание в момента е внесен законопроект за промени в Закона за МВР и той би могъл да бъде подходяща форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, и определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР, изтъкна след заседанието председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Около 1000 души са подали рапорти за напускане на системата на МВР, преди промените да бъдат внесени, съобщи Бъчварова. След внасянето им това са направили 500 и няколко души, което е по-малка бройка, отколкото в предишните години, каза още вътрешният министър.

 

Призовавам за разум служителите на МВР, които да преценят дали след това изявление днес ще излязат на протест. Дали го приемат и ако решат да излязат на протест да се държат като служителите на МВР, които защитават своите права. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти след среща със синдикатите на служителите на МВР, предаде  Агенция „Фокус". Бъчварова обясни, че на срещата със синдикалните организации не са обсъждали в детайли това, с което ще се започне като реформа в МВР. „Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси, детайлите ще бъдат уточнени от техните представители -синдикалните организации на МВР оттук нататък в разговорите", уточни вътрешният министър. Под думите й, протестът на служителите на МВР е организиран по законовия ред. „Участието в него не е проблем и се надявам нашите служители да проявят отговорност изразявайки своите основателни искания", посочи Бъчварова.

Бъчварова уточни, че ще се говори по всички важни теми със синдикалните организации. „Ще търсим по-дългата перспектива на реформата в МВР", допълни тя. На въпрос как гледа финансовият министър Владислав Горанов на тази отстъпки и как гледа той на тях, Бъчварова посочи: „Министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет направи изявление, което беше в този дух и ние уточняваме процедурата, по която те ще се случат", коментира тя.


Във връзка с това дали има конкретна бройка на хората, които са подали молби за пенсиониране, вътрешният министър коментира: „Имаме около 1000 души, които преди да бъдат внесени тези промени са подали рапорти за напускане, след внасянето на им са около 500. Колегите казаха, че бройката е по-малка отколкото в предишните години са напускали МВР".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай