Атанасова: Лекар с белезници? Грозно!

Лекуват хората с будна кома в нова сграда

Атанасова: Лекар с белезници? Грозно! | StandartNews.com

София. Възнагражденията на лекарите е задача №1 за здравния министър Десислава Атанасова през Новата година. "Не успях да реша само проблема с избора на екип в лечебните заведения", отчете тя пред БТА. И отбеляза, че е необходимо да се намери механизъм добрите лекари да бъдат адекватно възнаградени.

"По този начин няма да се налага те да искат пари на ръка и да сме свидетели на грозни сцени лекар да бъде с белезници заради взети 50 лева", коментира Атанасова.

Застраховка вместо такса за избор на екип

"Моята идея беше изборът на екип да се прави чрез доброволните фондове или чрез допълнителна здравна застраховка. Оставям си малко несвършена работа за 2013 г", уточни министърът на здравеопазването.

Според нея неподписването на Националния рамков договор за 2013 г. е решение на съсловната организация. "Ние не можем да го оспорим, приемаме го такова, каквото е. Това няма да доведе до някакви последствия в съвместната ни работа", каза тя.
Атанасова допълни, че след като съборът на лекарите не е дал мандат на управителния им орган да подписва НРД, трябва да се намери друг механизъм. Той е чрез промяна в Закона за здравното осигуряване. Министърът посочи, че държавата, парламентът, НЗОК задължително трябва да гарантират, че на 1 януари 2013 г. нито един пациент няма да остане без достъп до медицинска помощ. След Нова година промяната ще бъде разгледана и на второ четене, уточни здравният министър.
Без рамков договор няма пари за будна кома

Атанасова обясни, че планираните четири нови клинични пътеки не могат да бъдат договорени, защото няма да има нов Национален рамково договор. За тях е имало предвидени средства без това да натовари в повече бюджета на НЗОК, защото засягат малко хора. Министър Десислава Атанасова открои специално пътеката за будна кома, по която са били предвидени мероприятия.

"Имаме идея, която ще се осъществи вероятно догодина, да предоставим една сграда за създаване на център за лечение и грижи за хората в будна кома", посочи здравният министър. "Имаме подкрепата и съдействието на Столична община за сградата, но за съжаление нямаме клиничната пътека. Дори и сега да предоставим сградата, дейността не е обезпечена финансово", коментира още Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай