Армията най-примамлива с 1571 лева заплата

Сергей Игнатов става студент по арабистика и санскрит

Армията най-примамлива с 1571 лева заплата | StandartNews.com

София. Армията изненадващо се нареди сред най-добрите работодатели у нас, показа обновената рейтингова система на университетите.

Наред с традиционните медицина, информатика, икономика тя дава много добра реализация, висок доход и нулева безработица, каза Георги Стойчев от "Отворено общество", които са част от консорциума, разработил рейтингите.

Заплата на офицер, завършил Военната академия в София, е 1571 лева. Заедно с медицината това са и областите, където най-много хора работят онова, за което са учили.

В останалите специалности, включително медицина и право, едва около половината завършили младежи започват работа на позиции, изискващи висше образование.

Дори и в СУ, който дава традиционно най-силно юридическо образование, едва 66 на сто от абсолвентите са започнали работа на постове, за които им е послужила дипломата за висше.

Най-зле в това отношение е туризмът. Това е направлението с най-ниска реализация както като заплати, така и като безработица. Едва 27 на сто от випускниците на СУ работят на позиции в туризма, изискващи висше образование. В останалите вузове положението е дори още по-зле.

В медицината влизат само отличници, но всеки втори от тях емигрира. "Да не забравяме обаче, че всеки трети студент медицина е чужденец", подчерта Георги Стойчев. Безработицата там също е практически нулева, независимо кой медицински университет си завършил.

Не така стоят нещата обаче в други специалности, като например администрация. Там изборът на университет играе огромна роля върху кариерата.

Ножицата в стартовите заплати на онези, които са завършили първите вузове в класацията, и дипломантите от последните, е три пъти.

Абсолвентите на Американския университет в България стартират с над 1500 лева стартова заплата, а в Колежа по икономика и туризъм в Пловдив започват с 600.

Вторият обаче има огромна регионална значимост, тъй като над 55 на сто от тези, които са го завършили, остават да работят в региона. В същото време абсолвентите на АУБ започват работа най-вече в чужбина и имат минимален принос към българската осигурителна система. Едва 38 на сто от тях остават да работят в България, а в Благоевград - почти никой.

За изминалите пет години България е обучила 55 000 икономисти и сто пъти по-малко математици. На двама инженери се падат двама икономисти и един администратор, каза още Стойчев.

Просветният министър Сергей Игнатов оповести, че университетите, които са на първо и второ място в съответните професионални направления, ще получат около 25 на сто допълнително финансиране през юни.

Най-много първи места има Софийският университет. "Време е висшето ни образование да се обърне към хората от всички възрасти. Ето например аз след края на мандата също искам да уча - първо арабистика, а след това санскрит", каза министърът египтолог.

Той уточни, че най-вероятно ще ги учи в Нов български университет, чийто ректор бе, преди да влезе в министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай