80 тютюнджии с дело срещу държавата

80 тютюнджии с дело срещу държавата  | StandartNews.com

Съдебната битка е заради несправедливото разпределение на доплащанията

Благоевград. Близо 80 тютюнопроизводители от страната заведоха колективен иск срещу държавата. Всеки момент ще бъде насрочена дата на делото, което тютюнджии от Неврокопския край, Кърджали, Хасково и Свиленград водят в Административен съд – София.

Те са недоволни от разпределението на средствата в сектора. Земеделците се отказаха от протести и блокади на пътища и граници и решиха да търсят правата си в съда. Според тях не е справедлив начинът, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от правителството. Става въпрос за средствата за сортовата група „Басми". За под 2 тона продукция се дадоха по 3 лева на килограм, а за над 2 тона реколта – по 2,04 лева.

„Тези, които работят по-малко, ще получат повече. Тези, които се трудят повече, ще вземат по-малко. Това е абсурд, никъде го няма", твърдят тютюнопроизводителят от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Според тях не е спазена нотификацията на Европейския съюз за разпределение на въпросните средства и е приложен двоен стандарт. Убедени са, че на всички трябва да се дадат еднакви доплащания. А сега са ощетени хиляди тютюнопроизводители в цялата страна.

„Представляваме интересите и правата на 1800 тютюнопроизводители в България. Вярвам, че ще спечелим делото в съда. В противен случай ще стигнем и до Страсбург", категоричен е Сабахлъков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай