5 лева такса за Гърция

5 лева такса за Гърция | StandartNews.com

Плащаме 2,40 евро 2 километра след Промахон

От първи юни всички българи, които потеглят с колите си за Гърция, ще плащат входна такса между 5 и 16 лева. Това е едно от решенията на властите в Атина за осигуряване на допълнителни приходи за поддържане на магистралите. Леките коли ще трябва да плащат 2,40 евро, мотоциклетите ще се таксуват с 1,70 евро, а тежкотоварните автомобили – от 6 до 8,40 евро. Таксите ще се събират на гишета, които ще са разположени само на 2 км след ГКПП "Кулата – Промахон".
Такива каси ще бъдат отворени в близост и до останалите гранични с България пунктове.

Още една тол такса ще плащат всички, решили да разпуснат за няколко дни или седмица в Гърция. От следващия месец ще заработи пункт, разположен само на 2 км след ГКПП Кулата-Промахон. Леките коли ще трябва да плащат 2,40 евро, за да се движат по изцяло реконструираната магистрала от Промахон до Солун. Мотоциклетите ще се таксуват с 1,70 евро, автобусите - 6 евро, а камионите - 8,40 евро.

"Така на практика всеки ще плаща по близо 5 лева за "калимера". Това е тол такса за движение по магистрала, не такса "вход" в южната ни съседка", коментират нашенци, които често пътуват до Гърция.

Таксите ще започнат да се събират, когато бъдат пуснати в експлоатация пунктовете за пътни такси, съобщи БНТ. Те ще заработят след решение на министъра на транспорта на Гърция Христос Спирдзис, което вече е публикувано в Държавен вестник в страната. Таксите са същите като на останалите каси по магистралата "Егнатия" от Александруполис до Игуменица.

Събирането на тол таксите трябваше да започне, след като информацията беше публикувана в Държавен вестник на 25 май. Това обаче е в противоречие с гласуван закон, че таксите се определят от изминатите километри, а не се удържат преди това. По принцип те трябва да се плащат в Солун, но има каси и на Промахон. Все още не е ясно дали допълнителната тол такса ще бъде въведена от 1 или от 6 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай