Анимации за възрастни на Киноманията

Филми в чест на Куросава и „Бийтълс“ радват познавачите

Анимации за възрастни на Киноманията | StandartNews.com

Киноманията ще зарадва зрителите с три вълнуващи анимации за възрастни.  „Островът на кучетата” е втората анимация на Уес Андерсън - след „Фантастичният мистър Фокс“, показан на Киномания преди 8 години - която отново е създадена с много усет към детайла в неподражаемия причудлив стил на режисьора. Историята поставя важни философски въпроси и дава повод за размисъл върху глобалната криза на ценностите. Неслучайно филмът вече беше оценен високо от критиката и зрителите и грабна „Сребърна мечка” на Берлинале за режисура. В антиутопичния японски град Мегасаки в недалечно бъдеще корумпираният кмет е заточил на сметището „Боклучавият остров” всички домашни кучета заради грип. 12-годишното момче Атари търси своя пазител Спотс. Той пък, с помощта на новите си приятели – банда мелези, предприема епично пътуване, което ще реши съдбата и бъдещето на цялата префектура. Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън и още звезди на Холивуд озвучават гласовете на кучетата, а разказвачът и интерпретатор на японските реплики е с гласа на Франсис Макдорманд. „Островът на кучетата“ е вдъхновен от гения Акира Куросава и отдава почит на японското кино. Филмът има 5 прожекции на Киномания, като в  „Люмиер” е на 17 ноември от 21.

Унгарският анимационен филм на Милорад Кръстич „Рубен Бранд, колекционер” е изпълнен с препратки към историята на изкуството и замайващи тълкувания на модерните психологически идеи. Лентата носи атмосферата едновременно на мистерия и трилър и разказва за психиатъра Рубен Бранд, който след смъртта на баща си е измъчван от кошмари, свързани с някои от най-великите картини в света.  Заедно с четирима от своите пациенти той успява да осъществи  обири в Лувъра, Тейт, Уфици, Ермитажа и МoMa и да открадне 13 от най-известните платна.  Прожекцията в „Люмиер” е на 27 ноември.

Превърналата се в класика анимация „Жълтата подводница” ще бъде показана на Киномания по повод 50 години от премиерата си. Както подсказва заглавието, филмът на Джордж Дънинг е по сюжет, вдъхновен от непреходния хит на Джон Ленън и Пол Маккартни.  В  „Жълтата подводница” легендарните „Бийтълс“ придружават капитан Фред в неговото съоръжение, за да стигнат до  приказната страна Пепърландия, която трябва да бъде освободена от мразещите музиката Сини Скръндзи. Филмът е живописен еквивалент на света на „Бийтълс”, верен на техния дух, а песните се превръщат в невероятни илюстрации. Първата прожекция е на 17 ноември от 19 часа в „Люмиер“.

За първи път в програмата на Киномания са включени игрални и анимирани кратки филмчета, измислени, заснети, изиграни и режисирани от деца. Селектирани са 10 от най-добрите стоп моушън и 10 игрални неми етюди, създавани в продължение на две години в кино работилници. Техните автори са между  7 и 14 - актьори, оператори, режисьори... На финала на своеобразния фестивал ще бъдат раздадени „Оскари” за хлапета. Специално жури ще селектира най-добрите. В него участват журналисти, певицата Нора и Петьо Петков-Шайбата от „Комиците“. Събитието ще се проведе на 17 ноември от 11 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай