Затвор до гроб за убийцата на Пол и Славка

Затвор до гроб за убийцата на Пол и Славка | StandartNews.com

Наталия Лешченко си призна и се спаси от електрическия стол

Преляла чашата женска ревност преобърна живота на няколко семейства. Тя вкара Наталия Лешченко - Уилсън доживот зад решетките в затвора със строг режим "Флювана" във Вирджиния. Рускинята е осъдена за убийството на сестрата на Илия Павлов - Славка Найденова и 8-годишния й син Пол. На 1 февруари 2010 г. телата им бяха открити с 50 порезни рани и прерязани гърла в хола на дома им в градчето Дейл, щата Вирджиния, от втория съпруг на Славка - Филип Николов. За двойното убийство бе арестувана Наталия, съпруга на бившия мъж на Славка - Лестър Уилсън.

След близо 2 г. съдебен процес Наталия Лешченко се признава за виновна в двойното убийство. Тя получава две доживотни присъди, без право на обжалване. В правната система на САЩ няма събиране на присъдите на осъдения в една. Затова той може да получи няколко, които понякога достигат стотици години затвор. Възможно е, както и в случая, осъденият да се сдобие с няколко доживотни присъди.

Върховният съд на американския щат Вирджиния е потвърдил, че рускинята ще лежи до гроб. Това съобщи адвокатът на Наталия Лешченко, цитиран от руските медии. По думите на защитника Алексей Тарасов съдът е отказал "да признае грубите конституционни нарушения в хода на следствието" и не е приел предоставените от защитата "неопровержими доказателства" за невиновността на подсъдимата. Констатирано е, че Лешченко - Уилсън не може да говори за нарушение на конституционните си права, тъй като доброволно е признала пред съда за убийствата. Наказанието й, според договора с прокуратурата,

се променя от смъртно наказание на доживотен затвор

Срокът за обжалване във Федералния съд в щатската столица Ричмънд изтича днес. Адвокатът получил решението на съда по пощата и е заявил, че ще обжалва. "Лешченко е признала вината си заради силен психологически натиск от страна на полицията", твърди защитникът.

51-годишната Наталия Уилсън е работела като детегледачка в семейства на руски имигранти. Пред полицията убийцата е направи пълни самопризнания. Мотивът за жестокото двойно убийство е ревност. Самопризнанията на жената, обвинена в убийството, бяха използвани в делото срещу нея, въпреки протестите на защитата още на първото дело. Тя каза още, че отишла да се види с Найденова и между двете започнала ожесточена борба, при която Найденова и Пол били убити. В документи, внесени в съда още тогава, адвокатите на защитата твърдяха, че "показанията на Уилсън са взети по недоброволен начин" след разпит, продължил повече от 20 часа, при който полицията използвала "прекомерни техники за принуда". Те включвали

лишаване от сън и храна, вербални обиди

натрапване на вина, преувеличаване на доказателствата срещу нея, сплашване, физически контакт, заплахи за свободата на членове на семейството й и заплахи за собствения й живот", за да изтръгнат самопризнанията й. В писменото си мнение първият съдия се бе съгласил с прокурорите и посочи, че Уилсън е приела доброволно да отиде в полицейския участък и да говори пред полицаите за убийствата, така че показанията й са взети доброволно.

Когато става жертва на Наталия, 8-годишният племенник на Илия Павлов - Пол, е ученик във втори клас в училището "Мери Г. Портър". След убийството му за съучениците му е осигурен психолог и всички родители са уведомени с писма, пишат руските медии. Апартаментът, в който е станало убийството, пък е купен от Славка Найденова през 2000 г. Сестрата на Илия Павлов притежавала още няколко имота в района и

плащала ипотеките си, давайки стаи под наем

на емигранти.
Славка Найденова и Пол бяха погребани в общ гроб на 23 февруари 2010 г. в софийското село Мировяне. В последния си път те бяха изпратени с венци от бели хризантеми и розови рози от приятели и роднини. На церемонията присъства и съсипаният от мъка Павел Найденов, баща на Славка и на убития преди години бизнесмен Илия Павлов.


Павел Найденов:

Две смърти няма, а без една не може



В Щатите има справедливост, но няма кой да ми върне момичето, казва почерненият баща

- Г-н Найденов, убийцата на дъщеря ви и внука ви е осъдена "до живот" Как го приемате, вече минаха 4 г. от смъртта им?
- Колкото и да минат, сякаш вчера беше. Там, в Щатите, има справедливост. Никога не съм търсил начин да си отмъщавам. Минаха 2 г. от първата присъда. Аз знам за нея, след това не са ме информирали.
- Информацията дойде от руски сайтове?
- Ами тя, Наталия Уилсън, понеже е рускиня и има застъпници там. Искаше да се изкара невменяема, луда. Но едва ли ще се отмени тази присъда.
- Доволен ли сте от присъдата?
- Е, как да съм?! Чувствам удовлетворение заради справедливостта. Но по-натам не ме интересува, това няма да ни върне Славка. Каквото и да се случи, това няма да върне момичето ми. Гледам философски на нещата - две смърти няма, без една не може. Два пъти не можеш да си отидеш, но и безсмъртие няма.
- Сега накъде гледате, какво означава "напред" за вас?
- Гледам към внуците си, радвам им се на постиженията. Те са ми утехата. Мъртвите - лека им пръст, ходя често на гроба на двамата в Мировяне, гледам да не увяхват цветята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай